Alder: Fra 12 år | Spilletid: Cirka 30 min. | For 3 - 8 spillere
Indhold:
Spillet kommer i en fin og solid æske, der måler 20*15*4,5 cm. Der medfølger
- 65 enigmakort
- 60 gennemsigtige kort med forskellige motiver
- 35 pointbrikker (værdi 1 eller 3)
- Spillevejledning på forskellige sprog.
Det er en meget nem og enkel spillevejledning. Det står tydeligt og overskueligt beskrevet, og med illustrationer til at understøtte teksten.
Enigma-kort ligner mange andre kort fra brætspil, hvor der står 8 forskellige ord eller sætninger på begge sider - hver med en ledetråd ovenover, som man skal give medspillerne. Det vil sige, at der i alt er over 1000 mulige ord/sætninger. Dette betyder, at man kan spille spillet igen og igen i årevis uden at kunne huske, hvad der står på de forskellige kort.
Selve spillet:
Vinderen af spillet er den, der har fået flest mulige point, når spillet slutter. I spillevejledningen er spillet slut, når alle spillere har haft deres tur 2 gange.
På 1 kort er der 8 ord eller sætninger at vælge imellem. Er man voksen, så skal de andre medspillere vælge et tilfældigt tal, som så bliver det, man skal vise. Kan det ikke lade sig gøre, eller vurderer man fx at det er en filmtitel som ikke alle ved bordet kender, må man tage ordet lige ovenover eller nedenunder i stedet. Er man barn må man frit vælge mellem de 8.
Når man har fundet ud af, hvilket ord eller sætning man vil bruge, går det sjove i gang. Man skal nu finde motiver på de gennemsigtige kort, som man vil bruge til at illustrere ordet/sætningen.
Man må lægge dem ovenpå hinanden, man må bevæge dem for at illustrere bevægelse, man må skjule en del af motivet, hvis ikke det skal bruges i illustrationen. Faktisk må man næsten gøre alt med kortene. Dog må man ikke selv snakke, lave lyde, forme bogstaver eller tal, mime med fingre, ansigt eller krop.
Der er ikke tid på spillet, så man kan bruge den tid, man vil, indtil det er gættet eller man bliver enige om at give op. Hvis man er dygtig nok til at illustrere det og en medspiller er dygtig nok til at gætte det, får de hver 1 point. Dernæst er det næste spillers tur.
Bonusinfo: Imagine spillet blev en af Mensa Select Vinderne i 2017. Læs mere om den amerikanske Mensa Select prisuddeling her.
Vores vurdering:
Det er et spil, der kræver en vis form for kreativitet og en god fantasi. Nogle af ordene er klart nemmere end andre ift. hvilke motiver, der findes. Vi fandt hurtigt ud af, at vi flere gange kom til at mangle særligt et motiv af et hoved – eller små motiver der kunne illustrere næse, øjne og mund.
Ligeledes var der ofte noget ift. størrelsesforskellene på motivkortene. Det var svært at få figurerne til at passe sammen med de kort, hvor der var mennesker på. Menneskene blev jo nødt til at være små, for at kunne være på kortet, men de fleste figurmotiver var til gengæld ret store, for at fylde noget på kortet.
Der var flere ord/sætninger vi ikke havde fantasi nok til at lave, men til gengæld er der jo masser af muligheder for blot at vælge et andet ord, eller trække et nyt kort med 16 nye muligheder på.
Hvis man synes det bliver for svært, når andre skal vælge et tal, som bestemmer hvilket ord man skal illustrere, så kan man i stedet blive enige om at alle må bruge ”børnereglen” og vælge selv.
Vi oplevede flere gange, at vi kørte lidt fast. Men vi besluttede så bare, at det var okay at give en ekstra ledetråd, dog uden det blev alt for nemt. Kunne denne ekstra ledetråd ikke hjælpe, så måtte kortet opgives og ingen fik point.
Da vi ikke spillede så mange, var der ligesom ikke nok spilletid i det, hvis man kun skulle være på 2 gange hver. Derfor valgte vi i stedet at fokusere på antal minutter og spillede til de var gået.
Der er også fin mulighed for, at man kan ændre det til 5-10-15 ture, eller hvad man nu lige synes passer. Eller endnu et alternativ kunne være, at man spillede indtil der ikke var flere pointbrikker tilbage.
Spiller man på tid, og løber tør for pointbrikker, er det nemt at ændre pointføring til at foregå på et stykke papir i stedet.
(Dette kan man jo vælge at gøre uanset hvilken variant, man spiller).
Vi oplevede, at nogle af ledetrådene ikke helt gav mening. Fx stod der på et kort ledetråden ”usædvanligt job” og ordet var ”flammekaster”, som jo er et våben/ting og ikke et arbejde. Det løste vi dog hurtigt, ved at vi selv fandt på ledetråden, HVIS den påførte ledetråd ikke gav mening.
I spillevejledningen er det beskrevet, at man skal lægge de gennemsigtige kort rundt i 2 cirkler omkring enigma-kortene. Det gjorde vi i starten, men hurtigt blev det til lidt en rodebunke i stedet. Derfor vil vi fremadrettet droppe cirklerne, og i stedet lægge dem på rad og række, da det gør det lidt nemmere at overskue motiverne.
Alt i alt er ideen med spillet god. Det skiller sig ud fra andre spil. Det er et spil, som alle kan være med til (indenfor den anførte alder). Det kræver blot, at man har lidt god fantasi.
Vores yngste datter, der lige er fyldt 12, havde lidt svært ved det i starten, og skulle lige vænne sig lidt til det med at man måtte bruge noget, som måske ikke passede 100%, men som man så skulle gætte sig til. Efter lidt tid fik hun ligesom fat i ideen, men det var dog stadig forholdsvist svært for hende at gætte ligeså hurtigt, som vi andre. Det løste vi blot ved, at når vi tillod, at der blev givet en ekstra ledetråd, så fik hun 10 sekunder til at gætte, før vi andre måtte gætte med.
Det er samtidigt et spil, man tidsmæssigt altid kan bruge, da man selv bestemmer hvor længe man vil spille. Så det kan faktisk tage alt fra 30 min. til flere timer.
Så er man god til at tænke kreativt og bruge sin fantasi, så er dette helt sikkert et godt spil, med mulighed for at tilpasse det til de spillere, der er med.
- Joan Frederiksen