Gonge Taktil Balanceplankesæt anmeldelse

Alder: Anbefales fra 3 år | Materiale: Kunstigt blødt gummi og plast |
Mål: 3 x L:72 cm. | Serie: Build-N-Balance®

"Den væsentlige forskel mellem de originale og disse tre nye planker er den markante, taktile overflade. Det er altså ikke blot balanceevnen, men også følesansen, som stimuleres ved berøring af og bevægelse på plankerne. Jeg kan helt oprigtigt sende min bedste anbefaling til Gonge og deres produkter!"

Med stor begejstring

Herhjemme kender vi med stor begejstring til produkter fra danske Gonge – både fra dele, vi selv har, og fra de ting, som henholdsvis vuggestue og børnehave har. Balancebaner, trædesten, rullebræt, karrusel mm. er super oplagte i såvel hjemmet, som i institutionen.

Jeg er mor til Johannes på 2 år og Signe på 4 år. De har på hvert sit niveau gennem cirka 8 måneder leget MEGA meget med Build-N-Balance® balancebanerne fra Gonge, som de har fået mere og mere glæde af og mere og mere fortrolighed med.

Derfor var spændingen og henrykkelsen også særdeles stor, da vi kunne åbne for nye produkter i samme familie.

Det taktile balanceplankesæt fra Gonge

Det taktile balanceplankesæt består af tre planker med forskellige mønstre: En rød/orange med riller. En blå med cirkler. En grøn med dupper.

I både opbygning, form og størrelse ligner de de originale balanceplanker – som med små og alligevel centrale detaljer også varierer på fem forskellige måder.

Den væsentlige forskel mellem de originale og disse tre nye planker er den markante, taktile overflade. Det er altså ikke blot balanceevnen, men også følesansen, som stimuleres ved berøring af og bevægelse på plankerne.

4-årige Signe er min supertester. Hun lader sig let begejstre over nye sager, men forholder sig også kritisk. Jeg spørger hende, hvilke af de tre planker, hun bedst kan lide.

Den blå og den røde. Den grønne stikker lidt med de dupper, der er på. Den blå er god, selvom den har sådan nogen runde nogen.” ”Hvad med den røde?” ”Den røde er GOD! Fordi den har sådan nogen striber, som ikke gør ondt. Selvom den har sådan nogen kanter, går man faktisk fint på den! – selvom den har sådan nogen striber på”!

Til trods for hendes ”beklagelser” over særligt den grønne planke, går hun upåvirket hen over dem alle tre. I modsætning til andre planker (eksempelvis slack line, som er den mest udfordrende for hende), der på forskellig vis kræver koncentration og opmærksomhed i forhold til at kunne holde balancen, er det her ikke balanceevnen, der mest udfordres – om end den stadig stimuleres – men helt klart Signes følesans.

Det er naturligvis ikke et fokuspunkt for hende, da Gonge-produkterne på ingen måde kobles til læring og sansestimulering, men udelukkende leg – farverig, fængende, fantasifuld, fællesskabsskabende leg, der giver store smil på læben.

Integreret i resten af vores balancebane

Det taktile balanceplankesæt er med det samme blevet integreret i resten af vores balancebane, fordi det netop er genkendeligt i dets opbygning:

Hver planke er i enderne udstyret med en lille bøjning, så de fuldstændig perfekt passer til de forskellige toppe fra Gonge, som sammen med plankerne udgør banerne.

Signe kan uden problemer både sætte plankerne på og tage dem af – fordi hun selv kan løfte dem, og fordi selv små mennesker helt intuitivt forstår, hvordan systemet fungerer.

Der er mulighed for at bygge sin bane op med tre forskellige toppe: De gule toppe er de laveste med bare ét lavt højdeniveau til balanceplanken. De røde toppe har tre forskellige højdeniveauer. De gule og de røde toppe har samme overfladeareal til at stå på før og efter balanceringen på planken. Det er en hjælp for særligt de yngste brugere at have en start- og slutbase.

De orange toppe går mere op i en spids som en bropille, og de har kun ét højt niveau. Toppene kan være både ens og forskellige i hver ende af balanceplanken.

Plankerne kan placeres enten vandret eller skråt, som er med til at dels at skabe variation, dels øget udfordring og sværhedsgrad. Jeg kan se på Signe, at hendes kropsholdning ændres, når hun skal balancere på en skråtliggende planke, men det er trods den taktile overflade ikke besværligt for hende at komme op eller ned.

Læs også anmeldelsen af Gonges Balanceplanker (Balance Planks)

Læs også anmeldelsen af Gonges Balanceline (Slack Line)

Læs også anmeldelsen af Gonges Vippe (Rocking Plank)

Læs også anmeldelsen af Gonges Træstamme (Log Plank)

En virkelig genial ting

En virkelig genial ting ved Gonges balancebaner er, at de sagtens kan stå simpelt og enkelt med få planker og toppe. Samtidig kan banen udvides fuldstændigt efter ønske, behov osv.

Hvis banen ønskes størres, kan der laves forskellige forgreninger, da der på både de gule og røde toppe er plads til flere planker, så barnet dér kan vælge mellem flere veje. Som ekstra element kan der på de gule og røde toppe meget let monteres (og afmonteres) en grøn balancedisk, som vipper en smule, når man står på den. Ved hjælp af toppene kan de taktile balanceplanker ligge i en højde mellem 10 og 24 cm. fra gulvet.

De forskellige planker og de forskellige toppe giver med relativt få elementer rigtig mange muligheder for forskellige baner med forskellig sværhedsgrad. Derfor kan målgruppen sagtens spænde helt fra 3-10 år, som er Gonges vejledning til balancebanerne.

Produkterne fra Gonge er af høj kvalitet

Produkterne fra Gonge er af høj kvalitet og anerkendt af internationale eksperter for blandt andet at stimulere udviklingen af børns motoriske færdigheder gennem leg og bevægelse.

Der er stort fokus på den vestibulære sans, som vedrører balancesansen, og som er enhver form for stimulering, som kræver, at kroppen reagerer på en bevægelse, acceleration eller retningsændring for at opretholde balance.

I min søns vuggestue er månedens tema netop at have fokus på kroppen og balancen, hvor de tager i den lokale gymnastiksal for at kunne lave eksempelvis balanceøvelser og balancebaner.

Jeg synes, det er fantastisk også herhjemme at kunne skabe virkelig gode rammer for det fokuspunkt – med materialer, som er nøje og specifikt udviklet til formålet.

Hos Gonge er produkterne designet med tre elementer for øje:

  • Udfordring af børns fysiske grænser. Med de taktile balanceplanker bliver mine børn i den grad inspireret og motiveret til at være fysisk aktive. Både Johannes og Signe bliver tilskyndet til at begynde at kravle op og balancere på de måder, fantasien og kropsfunktionen tillader i en alder af henholdsvis 2 og 4 år. Plankerne kan både bruges til fri leg og til specifik og struktureret træning. En hensigt for Gonge er, at børn vil udvikle fysisk styrke og motoriske færdigheder - herunder vægtoverførsel, kendskab til højder, fysisk koordination og smidighed - samt sensomotoriske evner såsom en bevidsthed om kropsholdning og en følelse af balance.
  • Udvikling af børns kognitive færdigheder. Krop og sind kan ikke ses som separate. Når man leger med de taktile balanceplanker – eller andre planker i en balancebane – bliver fysiske aktiviteter og fornemmelser vigtige, hvilket hjælper børn med at forbedre deres kognitive evner.

Grundlæggende kognitive funktioner, såsom hukommelse, koncentration, problemløsning og rumlig orientering er alle vigtige for mange af de fysiske aktiviteter, der er inspireret af Gonge.

Dette kan være alt fra at estimere afstanden før et spring til at udvikle nye sprogfærdigheder, når man navngiver, sorterer og beskriver en fysisk aktivitet. Og kreativitet stimuleres, når fantasi eller nysgerrighed kræves, samt når den fysiske aktivitet er drevet af bl.a. udførelse. Når balancebanerne skal bygges, bruger Signe netop sin fantasi og eksperimenteren i opbygning og udførelse.

  • Tilskyndelse af social interaktion. Fysisk aktivitet involverer ofte social interaktion. Gonges balancebaner opfordrer børn til at deltage i aktiviteter, der kombinerer fysiske og sociale evner. Gruppespil vil hjælpe med at lære børn samarbejde og koordinering, baseret på fysisk interaktion. De lærer derefter ved at efterligne andres handlinger - sandsynligvis vores mest basale måde at lære på. De taktile planker kan optage både Johannes og Signe i hver deres leg, men endnu mere når de interagerer med hinanden omkring dem. Særligt lillebror bliver inspireret og hjulpet af storesøster i opbygningen og bevægelsen, og samtidig er det helt tydeligt, han lærer ved at iagttage hende. Børn bliver motiveret til selv at bevæge sig ud på plankerne, fordi andre gør det.

Jeg kan helt oprigtigt sende min bedste anbefaling til Gonge og deres produkter! Og når jeg iagttager mine børn, som er dem, som bruger produkterne i praksis, ses det tydeligt, de vil kunne det samme!

- Elisabeth Kristensen

Besøg også Gonges hjemmeside for mere inspiration

Køb Gonges Taktile Balanceplankesæt

Køb Gonges Taktile Balanceplankesæt inkl. 3 gule toppe

Køb Gonges Store Taktile Balanceplankesæt inkl 6 toppe

Se produktvideo på YouTube: https://youtu.be/hhuNOACLmWI

Anmeldelse af legetøjCategory_anmeldelse af legetøjGonge

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen