"Én af yndlinglegene hos vores datter er at lave “forhindringsbaner”. Redskaberne til dette er mange - vigtigst er at hun føler sig udfordret på sin motorik, og her er sansestenene fra Gonge helt ideelle at tilføje. De fungerer dog også rigtig godt at bruge alene, da der netop er 20 sten i alt, som udover motorik også styrker ens sanser..."
En anmeldelse af Gonge Sansesten
De 20 sansesten åbnes fra en stor papkasse. Der medfølger ikke yderligere indpakning, og dermed heller noget til at opbevare stenene i, man kan dog nemt stable stenene efter endt leg - skal de opbevares i en boks eller andet smart, er det noget man selv må skaffe :) Herhjemme har vi placeret de store sten, som kan stables fem og fem, hvor de små fint kan placeres i ét tårn.
Udover sansestenene medfølger også et øjenbind og en stofpose som kan indgå som en del af legen med stenene.
Sansestenene som måler 27 cm i diameter for de store, og 11 cm i diameter for de små, er i 10 forskellige kraftfulde farver og i en super god og slidstærk kvalitet. Selve overfladen som man betræder er en form for gummi, som er meget behageligt at gå på. Underlaget på stenene er monteret med en form for skridsikkert materiale, så stenene ikke pludselig glider væk, mens man står på dem.
Der følger derudover en vejledning med, hvor man kan læse om, hvordan man anvender produktet. Reglerne står bl.a. På dansk. Jeg vil nedenfor uddybe, hvordan vi har leget med stenene.
Vores oplevelse med Sansesten fra Gonge
Ved leg med disse sten udfordres barnet på sin taktile sans, da hver farver har en bestemt overfladestruktur - og selvom vi måske tænkte at nogle af dem så lidt specielle ud, så viste de sig allesammen at være rigtig gode. Eksempelvis ses den lysegrønne med pigge, den gule med runde bobler og den lilla med trekanter. Den store og lille sansesten med samme farver har også samme struktur, hvilket blev en måde at lege med stenene på herhjemme. Det var tydeligt for både mig og Stine, at det var en god udfordring for Inger, at der pludselig var nogle ujævnheder og lignende på de overflader, som hun gik på. Jeg vil næsten våge at påstå, at man kunne se hvordan de nye elementer blev bearbejdet inde i hovedet for hver gang hun trådte på de nye sansesten!
Første gang vi legede med sansestenene lavede vi en cirkel med dem, så Inger kunne gå på dem. På den første omgang kunne man se på hende, at hun lige skulle vænne sig til, at man skulle træde på noget der var meget ujævnt, men derefter syntes hun, at det var virkelig sjovt at gå på dem alle sammen - hun synes især den med de små pigge på er rigtig sjov at sætte sine fødder på!
Herefter hjalp Inger med at placere de store sten i en række på gulvet efter hinanden, hvorefter vi spurgte hende, om hun kunne tage fx den lille lysegrønne og lægge den ved siden af den store i samme farve. En opgave hun løste uden uden problemer og med stor glæde og stolthed. Hun kunne nu gå med højre og venstre fod placeret på én stor og én lille sten i samme farve og opleve de ti forskellige strukture under fødderne. Inger viste stor interesse for at benævne, hvilke overflader hun trådte på, men viste ikke, hvad alle strukturer hed - derfor gav det også hende mulighed for at lære på en sjov og anderledes måde, hvad “de stikker” hedder - altså den lysegrønne med pigge som netop føles stikkende. Vi brugte de første gange lidt tid på, at hun skulle beskrive hvordan de så ud - og det er nu meget sjovt at høre fra en på hendes alder.
Herefter rykkede vi de store sten fra hinanden, så de små kunne komme ind imellem hver enkelt, og på den måde skulle man nu “gå på linie”. Noget der også optager Inger meget i tiden.
Som nævnt under indhold medfølger der også et øjenbind. Det har vi endnu ikke taget i brug, da Inger som to årig er for lille til det. Det er dog noget vi helt sikkert vil gemme, da det uden tvivl kunne være sjovt at anvende, når hun bliver noget ældre. Hvis øjenbindet benyttes kan man fx mærke de store stens strukturer med fødderne, mens de små stens tilsvarende strukturer skal genkendes nede i stofposen. Dette kunne endnu vanskeliggøres ved at lave den regel, at man havde hænderne på ryggen, mens man rørte ved de små sten.
Som nævnt elsker Inger forhindringsbaner, og jo flere gange vi laver dem, jo mere udfordring vil hun gerne have. Vi har derfor også leget med sansestenene som en del af en større “forhindringsbane”. Her bruger vi bl.a. genstande af hård skum, foldemadrasser og River Stones som også er fra mærket Gonge. Man kan selvfølgelig bruge mange ting til sådan en forhindringsbane, men det er rart at vide, at de ting man bruger til det, er af en ordentlig kvalitet, så børnene ikke pludselig skvatter ned, fordi det går i stykker. Derfor er der herfra også en rigtig stor anbefaling til River Stones!
Fordi der er så stort et udvalg af sten og fordi man kan bruge dem til flere ting, så kan vi sagtens få op imod én time til at gå med dem. Herhjemme er både forældre og Inger virkelig glade for sanse stenene og vi vil bestemt undersøge om der er flere ting i Gonges udvalg, som kunne friste os til at lave en endnu sejere forhindringsbane!
- Anders Østergaard