Codenames spilanmeldelse

Alder: Fra 14 år | Spilletid: Cirka 15 min. pr. spil | For 2 - 8 spillere

"Vi var 4 venner samlet til en spilaften en hyggelig lørdag aften, hvor vi ville prøve at spille Codenames. Vi er i alderen fra 25-30 år, og ingen af os havde hørt om, eller prøvet Codenames før, så vi var spændte på hvad spillet gik ud på...."

Tidligere havde min mand og jeg prøvet at spille Codenames - som vandt Guldbrikken-prisen for Årets Voksenspil i 2016 - da spillet både kan spilles af to personer eller 4-8 personer, derfor vil der komme to anmeldelser på spillet, for det var meget forskellige indtryk vi fik.

Fire personers Codenames

I 4-personers Codenames inddeles man i to hold, på hvert hold skal man herefter udvælge en spion. Spionmesteren sidder på samme side af spillepladen, således man kan se det diagramkort, der indikere hvilke ord hvert hold skal få sin medspiller til at sige.

Til det hold der starter er der 9 ord, og det andet hold har 8 ord. Dette fungerer super godt, så man ikke har en ligeså stor fordel ved at starte. På hvert af de små kort, er der et sort felt som er lejemorderens felt, nævnes ordet på dette felt har man tabt.

Codenames kortene ligges på bordet i 5x5, på hvert kort er der et ord, det kan være alt fra kage til astronaut. Kun spionerne ved hvilke ord, man skal få sin medspiller til at sige.

Spillet fungerer sådan, at man skal få sin makker til at sige, de ord som diagram kortet viser er ens farve. Dette gør man f.eks. hvis der på bordet ligger is og tærte (og kortene er nogle af dem man skal gætte), kan man til sin medspiller sige dessert. Man må altså sige et ord og kun et ord, og ordet må ikke indgå eller være et af de ord på bordet. Herefter må man sige et tal, som indikere hvor mange kort man må gætte på.

Man skal have et rigtig godt overblik, når man er spionmester i dette spil, da man først og fremmest skal kigge på diagramkortet og se hvilke ord, der hører under dem ens medspiller skal gætte. Derefter skal man se om ens kort, har samme ”kategori” og dermed kan bindes sammen med et ord, og til sidst skal man så læse alle de andre ord, så man er sikker på, at det ord man siger ikke kan forbindes med andre kort på bordet.

Dette gør spillet udfordrende for dem der fungerer som spioner, men også dette der gør spillet svært. Lidt nemmere er det for dem der sidder på den anden side, som bare skal prøve at gætte hvilke ord der er tale om.

Man skal selv tænke kreativt i hvor mange ord man kan koble sammen, dette har stor betydning for spillets forløb. Kan man se at modstanderen har flere point og vil finde alle deres ord først, er man nødt til at tage en chance og tænke kreativt ved at koble så mange ord sammen som muligt, for at overhale hinanden.

Da vi spillede spillet, var en af holdene ofte til sidst i spillet nød til at tænke meget kreativt, hvilket gjorde det hele mere spændende, for man kunne ikke bare spille sikkert ved kun at sige et ord hver gang, for så ville man tabe. F.eks da pigerne kun har et kort tilbage i deres næste omgang og derfor højst sandsynligt vil vinde, prøve en af drengene og tænke ud af boksen og siger Halloween3, her for de koblet både slik, død og spøgelse og ender med at vinde.

Vi fandt spillet meget anderledes og en smule indviklet, men lige så stille som vi kom i gang gav tingene mere mening. Som spionmester er man mest på og skal kunne tænke hurtigt og have et stort overblik, det var nemmere for nogen end andre.

I spillet medfølger et timeglas som man kan sætte i gang, hvis man synes en spiller er for langsom. Dette valgte vi ikke at benytte os af, da det blev alt for stressende. Det er et rigtig hyggeligt spil, hvor man også for et indblik i om man er på bølgelængde med sin makker og om man tænker ens, men man skal påregne at det til tider er lidt vente pauser, da det kan være rigtig svært at finde et godt ord og sige.

Codenames er et gennemtænkt spil, hvor der er gjort meget ud af, at det skal være så lige som muligt. F.eks. på hvert diagram kort, er der nogle lys ude i siden som er blå eller røde, så kortet bestemmer hvem der starter og det ikke er den klassiske den yngste starter. Da det ikke var alle der nød at være spionmester, valgte vi at man selv måtte bestemme om man byttede efter endt omgang.

Alt i alt fandt vi spillet meget anderledes end noget vi har prøvet før, rigtig underholdende hvor man skal tænke på en anden måde og man rigtig kan udfordre sig selv. Vi vil helt sikkert spille spillet igen til en anden spil aften med vores venner.

To personers Codenames

I to personers Codenames, fungere det meget på samme måde, bare hvor det gælder om at få så mange rigtige som mulige, mod en kunstig modstander. Hver runde bliver et af de kunstige modstanders ord dækket til, dette bliver gjort af spionmesteren, og dette kan have en betydning for spillet da, to af ens ord f.eks. kan være limousine og tank, sådan at man gerne vil sige kørertøjer, men en af den kunstige modstanders ord er bus, her ville spionmesteren gøre klogt i at dække ordet bus, så han kan sige kørertøjer til sin medspiller.

Da vi prøvede at spille Codenames som 2-personers, fandt vi ikke spillet særlig underholdende da vi manglede konkurrencedelen. Når der kun bliver fjernet et ord af gangen, behøver man ikke satse ligeså meget og man kan derfor oftere bare sige et ord og et tal. Dette gør at spillet hurtigt bliver kedeligt.

Hvis man ikke behøver konkurrencedelen, men bare synes det er spændende og se hvor meget ud af boksen man kan tænke, og hvor mange ord man kan koble sammen, tror vi sagtens det kan fungere. I 2-personers Codenames kan man arbejde på om ens medspiller forstår en, og om man tænker ens sådan at personen kan gætte hvilke kort man har i tankene, der er bare ikke samme pres på at koble flere ord sammen eller prøve noget lidt skørt, fordi at man spiller mod en kunstig modstander.

- Maria Lauritsen

Læs spilanmeldelsen af Codenames: Duet, for præcis 2 spillere

Læs også spilanmeldelsen af The Chameleon fra samme genre.

Anmeldelse af spilAsmodeeCategory_anmeldelse af spil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen