EXIT: Døden På Orient-ekspressen anmeldelse
Spillet er desværre udgået af Legebyen.dk's sortiment.
Vi har dog mange andre spændende brætspil på Legebyen.dk!

Alder: Anbefales fra 12 år | Spilletid: Ca. 60 - 120 min. | Spillere: For 2 - 4 deltagere | Sværhedsgrad: 4 af 5 (1 = begynder & 5 = ekspert)

"Spillet egner sig glimrende som god underholdning til en aften med vennerne (og jeg er sikker på at det også vil fungere super fint til to personer), og til en pris på 120-140 kroner, er det billigere end en tur i biffen, hvilket jo også er en engangsoplevelse – og i EXIT - Døden på Orientekspressen får man selv lov at spille detektiven i filmen..."

Escape room in a box

”Escape rooms” – altså et sted, hvor man betaler for at blive låst inde, og så skal finde ud, eller løse et mysterium inden for en given tid, ved hjælp af gådeløsning og detektivarbejde - er blevet voldsomt populære, og der kommer flere og flere af dem rundt omkring.

Man kan dog også få lidt af oplevelsen hjemme i stuen, med de mange forskellige "escape-room"-spil, der også findes. Her har du ikke de stemningsgivende omgivelser, men til gengæld kan man gøre det derhjemme, og så koster det ikke de 500-600 kroner, som et rigtigt Escape Room oftest koster.

Jeg har fået lov til at prøve et par escape room spil i den prisvindende EXIT – The Game serie, som vandt den meget prestigefyldte Kennerspiel Des Jahres (årets spil i Tyskland, som nærmest er brætspillenes Oscar, i kategorien ”kenderspil”) i 2017, hvor det fik stor ros af juryen.

Dette indlæg handler om det 6. spil i serien, der hedder "Døden på Orientekspressen", men jeg må hellere komme med en ”disclaimer”: En del af anmeldelsen vil være ret generel for ikke at afsløre for meget, ligesom nogle af billederne vil være sløret.

EXIT spillene er en type escape room spil, der kun kan spilles én gang. Stort set alle escape room spil kan man selv kun spille én gang, for så kender man jo løsningen, men hvor man med nogle af spillene så kan give dem videre til nogle andre, når man har spillet det, er det ikke muligt med EXIT spillene, da man ødelægger nogle af komponenterne undervejs. Til gengæld koster de ikke en bondegård købe, når man tænker på at 2-4 voksne underholdes undervejs. Priserne ligger ofte fra 120-140 kr.

EXIT serien har i skrivende stund 9 forskellige spil på dansk, og selvom de er opbygget på nogenlunde samme måde, er de forskellige nok, til at man sagtens kan spille dem, selvom man har prøvet andre i serien.

Indholdet af æsken i EXIT 6

Når man åbner æsken, skal man IKKE begynde at bladre i de forskellige ting. Det er meningen at man først åbner ”historiehæftet” når man starter med at spille, og kortene og de små hæfter må man først se, når man er nået til bestemte steder i mysteriet.

I æsken finder man:

  • Et hæfte, som hører til historien
  • 3 små forseglede hæfter
  • Et kodehjul
  • En bunke kort, som indeholder 24 mysteriekort, 30 resultatkort og 32 hjælpekort (og et stop-kort i hver ende, så man ikke får set kortene ved et uheld)
  • 2 ”mystiske genstande”
  • Spilleregler – dem må man gerne kigge i ?

Udover tingene i spillet, er det en fordel at have papir og blyant til at tage noter med samt et stopur til at tage tid på hvor lang tid man bruger (der findes også en EXIT app, der kan tage tid og udregne score), og da der står i reglerne at man må bøje, skrive på og klippe i komponenterne, fandt vi også en saks og en sprittusch frem.

Sådan spiller man

Man starter med at sortere kortene i mysteriekort (røde med bogstaver), resultatkort (blå med tal) og hjælpekort (grønne med symboler). Hjælpekortene sorteres efter deres symboler, sådan at ”første hint” ligger øverst for hvert symbol fulgt af ”andet hint” og ”løsningen”.

Historien i dette spil er, at der (surprise, surprise) er begået et mord på Orientekspressen, og det skal opklares inden toget ankommer til sit bestemmelsessted, så morderen ikke slipper væk. Det vil selvfølgelig ikke være noget problem for mesterdetektiven Achilles Pussot, som tilfældigvis også er med toget – men han er sporløst forsvundet! Derfor må man selv tage over. Heldigvis har man Pussots notesbog, hvor han allerede har lavet nogle notater om sagen, men kan man hitte rede i hans noter og koder?

Når man har læst spillereglerne igennem, og er klar til at starte, åbner man hæftet med Pussots noter (man må læse alle sider med det samme) og starter tiden.

Måden man spiller på er, at når man kan se et mysteriekort i bogen eller andre steder, må man tage det i bunken. På mysteriekortene er der opgaver, der fører en videre igennem historien. Der kan være nogle opgaver, som kræver mere end ét mysteriekort at løse.

Når man ser et mysteriekort, må man tage det i bunken og læse det

Ligesom i mange rigtige escape rooms, hvor alt er låst med hængelåse med koder, er resultatet af gåderne i EXIT også trecifrede tal, der så ”låser låsen op”. Det foregår ved at når man mener at man har løsningen på en gåde, putter man tallene ind i kodeskiven, og får så et resultat, som er et tal. Man tager så det blå resultatkort med dette tal, og læser det. Hvis der er et stort rødt X, var resultatet af gåden forkert, men hvis man får en ”måske rigtig”, henviser kortet til endnu et kort. Dette kort kan så være et rødt X, hvorpå man må forsøge at løse gåden igen, eller man kan få at vide at det var rigtigt, og få nogle nye oplysninger, eller få adgang til et nyt sted i historien, f.eks. at få lov til at åbne en ny kupé (de små forseglede hæfter) og undersøge den.

Når man så er kommet i gang, og har fundet de første gåder, er det egentlig ”bare” at følge historien fra gåde til gåde, indtil man skal udpege morderen.

Hjælpekortene kan bruges hvis man sidder fast i en gåde, og til sidst kan man så beregne en score, så man får en ide om hvor godt man klarede det, som er baseret på hvor lang tid man brugte, om man fandt morderen og hvor mange hjælpekort man brugte.

Ubegrænset tid, men det påvirker scoren

EXIT spillene er lidt anderledes end de fleste andre escape room spil (og de rigtige escape rooms) på det punkt, at man ikke absolut skal klare det på en given tid. De fleste escape rooms og -spil skal klares på 60 minutter, ellers taber man, og vi havde prøvet rigtige escape rooms nogle gange, og et andet escape room spil en enkelt gang, så målet var fra starten, at klare det på under 60 minutter, og helst uden at bruge ledetråde.

Jeg kan godt røbe med det samme, at det kom ikke helt til at ske... Jeg kan godt lide konceptet med at man ikke bare har tabt, hvis man ikke når det hurtigt nok. På den måde behøver man ikke at stresse sig selv helt så voldsomt, men man kan jo stadig sætte sig et tidsmål. Tiden påvirker også den score man kan udregne til sidst, men alt over 90 minutter giver det samme.

Efter en lidt langsom start, hvor vi lige skulle vænne os til den måde spillet fungerede på, kom der lidt fart over feltet, og vi kom hurtigt fra den ene gåde til den anden, men da vi kom til de sidste gåder, blev det sværere. For hver ny gåde man får adgang til, følger der lidt historie med, og historien er ganske fin.

I forhold til de andre escape rooms og -spil jeg har prøvet, var historien en lidt større del i dette spil – måske fordi det mere var en detektivopgave end en ”flugtopgave”, så man skulle holde styr på alibier, beviser osv., hvilket gjorde at man faktisk skulle bruge historien til noget.

Når man kommer lidt ind i spillet, er der lidt forskelligt at holde styr på

Spillet angiver at det er fra 1-4 personer, men man kan vel godt være flere – dog bliver det sværere for alle at have noget at give sig til. Vi spillede det 4 personer, og det var ganske passende – nogle gange hjælper det at have lidt forskellige måder at tænke på, og flere gange var det en enkelt person (og ikke den samme hver gang), der tænkte lidt anderledes end de andre, og løste en gåde.

Selvom jeg ikke har prøvet det, vil jeg ikke anbefale at spille det alene. Man kunne da godt løse gåden, og for nogle er det måske også nemmere ikke at ”dele oplysningerne” men have styr på alt selv, men for mig er det en social ting. Jeg ville heller aldrig tage i et fysisk escape room alene, det er bare sjovere at have nogen at dele oplevelsen med.

Der granskes omhyggeligt

Rigtigt vellykket, og i hvert fald ikke sidste gang vi prøver det...

Jeg kunne rigtigt godt lide temaet med at man skulle løse en mordgåde – men nu har jeg selvfølgelig også altid været glad for detektivromaner og -film ?

Det var sjovt at lege detektiv, og jeg synes at selvom hver gåde skulle ende ud med et resultat, der var tre tal man kunne putte ind i kodeskiven, var der masser af forskellighed i opgaverne. Jeg synes også at spillet lykkedes med at gøre historien levende, så det ikke bare blev som at sidde og lave nogle opgaver i et eller andet "kryds-og-tværs"-hæfte – man levede sig godt ind i legen.

Jeg synes generelt det fungerer super fint med ”escape room in a box”, og jeg glæder mig til at prøve flere spil i EXIT serien, og se om de andre fungerer lige så godt, eller om det var fordi temaet var ekstra egnet til at lave det som spil.

Sværhedsgraden var lidt i den høje ende, og selvom vi alle havde prøvet escape rooms og -spil før (både sammen og hver for sig med andre), måtte vi have fat i et par hjælpekort, og vi var et godt stykke fra målet om de 60 minutter.

Det gjorde dog ikke så meget, for det gjorde at vi havde 2 timers god underholdning i stedet for én ? I bagklogskabens klare lys skulle vi dog måske have startet med et af de lettere spil i serien, men det er jo også sjovest når det er en udfordring.

Spillet egner sig glimrende som god underholdning til en aften med vennerne (og jeg er sikker på at det også vil fungere super fint til to personer), og til en pris på 120-140 kroner, er det billigere end en tur i biffen, hvilket jo også er en engangsoplevelse – og i EXIT (6) - Døden på Orientekspressen får man selv lov at spille detektiven i filmen ?

- Kim Larsen

Læs også anmeldelsen af EXIT 5: Den Glemte Ø

Læs også anmeldelsen af EXIT 6: Døden På Orientekspressen

Læs også anmeldelsen af EXIT 7: Den Gådefulde Villa

Læs også anmeldelsen af Escape Room spillet

Læs også anmeldelsen af CO-OP spillet Den Forbudte Ø

https://youtu.be/TA0G4j_Rqy4
Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilExitSpilbræt

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen