EGO Gold spilanmeldelse

Alder: Fra 15 år | Spilletid: Ca. 15 - 45 min. | For 3 - 6 spillere

"Da vi spillede det med et andet hold venner, fungerede det også ganske glimrende som underholdning under en festlig aften..."

Generelt om spillet

Ego-spillet udkom for første gang i 2007 i udgaven EGO – hvem er du? (rød). Siden da har det indtaget pladsen som en klassiker rundt om i de danske hjem og på det danske brætspilsmarked. EGO Gold udkom 10 år efter sin første forgænger som en fejring af netop 10-års jubilæet. I denne nye version trækkes der på gamle kendinge fra de forrige EGO-spil, imens der også bliver plads til lidt nyt. Fælles er, at det stadig handler om at lære hinanden lidt bedre at kende. Denne udgave blev for øvrigt nomineret til Årets Voksenspil 2018 ved Legebranchens (LEG) årlige prisuddelingen.

Det er den danske virksomhed Game Inventors, der står bag udgivelsen af EGO Gold. Virksomheden blev stiftet tilbage i 2005 af Morten Skovhus og Martin Vinther Olesen, da de havde en mission om "at bringe gode brætspil i en høj kvalitet ud til danskerne", da de synes, at den danske brætspilsindustri stod i stampe. Man kan vist roligt sige, at de er nået et godt stykke vej med denne vision. Udover EGO står de også bag udgivelsen af Partners spillene, som jo af mange sammenlignes med Ludo – altså en nytænkning af en gammel klassiker.

I godt selskab

EGO gold falder ind under kategorien selskabsspil. Det samler folk og bringer nysgerrigheden og lattermusklerne i spil. Reglerne for EGO er ganske simple, det, der ikke altid er nær så simpelt, er spørgsmålene. De skaber debat, dilemmaer og eftertænksomhed.

Du kan blive stillet overfor dilemmaer som; proces eller resultat, Trump eller Putin, læger uden grænser eller Dyrenes Beskyttelse. Du skal tage stilling til, hvem af dine med/modspillere, der f.eks. er mest overbevisende i en diskussion, hvem der kan det bedste korttrick eller hvem der springer over, hvor gærdet er lavest. De andre spillere skal gætte, hvor irriteret du mon bliver over ordet ”Udkantsdanmark”, hvor meget du går op i din slægts baggrund og historie og hvor meget du mon ved om kvinders anatomi. Det er altså ikke så lidt, man lærer om hinanden i dette forunderlige spil.

Den første spiller starter med at slå med en terning, der fortæller, hvilket spørgsmål, vedkommende skal læse højt. Derefter vælges svaret, der passer bedst på personen. Dette svar er hemmeligt, da de andre spillere skal gætte, hvad de tror spilleren svarer.

Svarerne markeres med jetoner, første spiller vælger et bogstav på en jeton, og de andre spillere vælger så hvilken jeton, de tror, første spiller har lagt. De andre spillere satser også et antal jetoner, svarende til, hvor sikre de er på, at de gætter rigtigt. Altså hvor godt de tror, at de kender personen.

Svaret afsløres, og hvis de har gættet rigtigt, fordobles deres indsat. Hvis de har gættet forkert, mister man jetonerne. Der er også lidt i det for den første spiller, da denne får det antal jetoner, som folk har gættet rigtigt. Det betyder, at denne også skal tænker lidt over, hvad de andre spillere mon tror, der bliver svaret.

Test af EGO Gold spillet

Jeg har testet spillet sammen med to grupper af venner, særligt med det ene hold, var det et hit. Det, at reglerne er så simple, gjorde det nemt for dem at spille det, selvom de har en lille én på 2 måneder at holde øje med. De kunne gå lidt til og fra på skift uden at det gjorde det helt store for spillet, da de andre spillere godt kunne komme videre alligevel. Der var ikke så mange ting at holde øje med, hvilket også var godt for deres trætte hoveder.

Da vi spillede det med et andet hold venner, fungerede det også ganske glimrende som underholdning under en festlig aften. Vi mødte dog lidt udfordringer, da den ene spiller fandt det lidt ulogisk, at man spillede med skiftende numre ved dilemmaerne og ikke blot et fast nummer pr. spiller. Vi overvejede også her at lave en hjemmelavet regel, hvilket vi erfarede ikke var et stort problem. Det kan jo for nogen være en løsning.

Spillets komponenter

Spillet består ikke af mange forskellige dele, hvilket gør det simpelt at pakke ud og pakke sammen. Der medfølger jetoner (både dem man satser med og de med numre), en terning, en stofpose, 700 nye kort og regler.

Alle delene er af høj kvalitet, og det ser lidt eksklusivt ud med guldjetoner og guldpåskrift på de sorte jetoner med tal. Terningen er også sort med guldbogstaver, pose og kort er også i farverne guld og sort.

Altså den klassiske sorte farve for flere af EGO-spillene og guld som symbol for denne udgave. Man skal være opmærksom på ikke at have spillet i nærheden af små nysgerrige fingre, da de små jetoner passer vældig godt ind i en lille nysgerrig mund.

Regelbogens tilgængelighed

Der er ikke mange regler. De, der er, kan være på en enkelt side. Det er meget ligetil at læse dem igennem, du guides let igennem de forskellige elementer af spillet. Selvom vores venner med det lille barn aldrig havde prøvet at spille EGO før, forstod de reglerne ganske let. Jeg håber, at det går lige så let for jer, når I giver jer i kast med det ?

- Camilla Liv Pedersen

Læs også spilanmeldelsen af EGO Rød (Hvem er du?)

Læs også spilanmeldelsen af EGO Grøn (Hvem er jeg?)

Læs også spilanmeldelsen af EGO Blå (familieudgave af EGO)

Læs også spilanmeldelsen af EGO Guld (10 års jubilæum)

Læs også spilanmeldelsen af EGO Billeder (EGO med billeder)

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilGame inventors

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen