Colour Brain spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 10 år | Spilletid: Ca. 20 min | Spillere: For 2 - 20 deltagere | Mærke: Danspil | Antal: 1 spil i æske.

"Hvis vi skal vende tilbage til mit indledende dilemma/spørgsmål, så levede Colour Brain nok ikke helt op til vores forventning ift. det var nomineret som årets voksenspil. Til gengæld var vores datter rigtig glad for det. Egentlig er det et fint koncept og det er dejligt med et anderledes quizspil, men det er lidt som om der er noget, der ikke helt harmonerer..."

En spilanmeldelse af Colour Brain

Colour Brain er nomineret til Legebranchens: årets voksenspil 2021. Det kan nogle gange være både godt og skidt, da man får sine forventninger skruet lidt i vejret. Spørgsmålet er jo så, om disse forventninger bliver indfriet

Colour brain indeholder en pointblok, 4 sæt farvekort inkl. 1 farveplukkerkort, spørgsmålskort og tilhørende kortdispenser samt en dansk spillevejledning.

Spillevejledningen er kort og nem at forstå, så man kan ret hurtigt komme i gang med at spille.

Spillet kommer i en æske, som måler 24,5 x 24,5 x 6 cm. Blev en lille smule skuffet, da vi åbnede kassen. Over halvdelen af pladsen bliver ikke brugt. Det er måske en mindre detalje for mange, men for os, der har en stor spilsamling, bliver det hurtigt et irritationsmoment, når der er så meget spildplads.

Selve spillet

Spillet er for 2-4 deltagere eller hold.
Der er 4 symboler på pointblokken (malerpensel, malerrulle, spraymaling og en regnbue). Hver spiller/hold vælger et af disse 4 symboler og tager de tilhørende farvekort med samme symbol samt et farveplukkerkort. Der er en lille æske med (kortdispenser), som spørgsmålskortene skal være i.

I toppen af kortdispenseren er der et lille indhak, hvor man kan se et tal. Dette tal viser, hvor mange farver i alt, man skal gætte. I den nederste halvdel af kortdispenseren er der et vindue, så man kan læse spørgsmålet, mens det stadig er i æsken.

Spørgsmålet læses op og alle skal nu svare ved at finde de pågældende farver, man ønsker at svare, og lægge disse midt på bordet med bagsiden op. Den første spiller, som svarer, skal sige ”Colour Brain” og de resterende spillere/hold har nu 15 sek. til at lægge deres kort ned.

Der er ikke noget timeglas, så de 15 sek. må enten indtastes på en mobil eller være lidt mere vejledende, hvor en af spillerne langsomt tæller til 15.

Når de 15 sek. er gået, løftes kortet forsigtigt op af æsken. Svaret står på toppen af kortet i det stykke, som før var dækket af æsken og når man løfter det op, kan man derfor se, hvilke farver er det rigtige svar.

Derefter lægges kortet bagerst i æsken uden at kigge på bagsiden af kortet, hvor der er et spørgsmål til senere brug. Når man pakker kortstakken ud, er det bagerste kort markeret således, at man kan se, hvornår man er kommet igennem. Da der er spørgsmål på begge sider af kortet, vender man stakken rundt, når man er igennem alle og så fortsætter man spørgsmålene, som (før) var på bagsiden af kortene.

Hvis man har svaret korrekt og mindst 1 anden spiller/hold svarer forkert, får man et point for hver spiller/hold, som har svaret forkert. Hvis man er 3 spillere, kan man altså max få 2 point, da der højest kan være 2 forkerte svar, når man selv har svaret korrekt.

Hvis alle svarer rigtigt, er der ingen som får point i den runde, men til gengæld går pointet videre til næste spørgsmål. Dem som svarer korrekt på næste spørgsmål, får således et ekstra point udover de normale point. Hvis alle igen svarer rigtigt på næste spørgsmål, lægges endnu et ekstra point til side, og giver altså mulighed for 2 ekstra point.

Hvis alle derimod svarer forkert på næste spørgsmål, forsvinder det/de ekstra point, som er sparet op.

Farveplukkerkortet kan bruges af de spillere/hold, som er bagud mod den/de førende. Når man bruger dette kort, må man tage 8 af deres 11 farvekort og til næste spørgsmål, har de altså kun 3 farvekort tilbage at svare med.

Det betyder, at selvom spilleren/holdet rent faktisk kender svaret på næste spørgsmål, så er det ikke sikkert, de kan svare korrekt, hvis de har de forkerte farver tilbage på hånden eller for få farvekort ift. hvor mange, der skal bruges til at svare.

Så snart dette spørgsmål er besvaret, får spilleren/holdet alle sine farvekort tilbage. Farveplukkerkortet må kun bruges én gang i hele spillet, så man skal vurdere, hvornår det bedst kan betale sig. Hvis der fx er en spiller, som kun mangler 3 point for at vinde og der er mulighed for at få 2 ekstra point på det næste kort.

Vinderen er den spiller/hold, som først når 10 point.

Vores vurdering

Vi synes lidt, der manglede en plads til at notere/holde styr på ekstra point på pointblokken. Vi endte med at sætte streger i toppen af blokken, men glemte lidt, at de var der og havde derfor ikke helt styr på dem undervejs. Man kunne også overveje at tage kortet og lægge dette midt på bordet, så det var tydeligt for alle at se, at der var ekstra point i spil. Når ekstrapointet så enten blev givet eller annulleret, kunne man sætte det bagerst i æsken igen. Der er som sådan ikke nogen grund til, at kortene skal lægges i en bestemt rækkefølge, så på den måde ødelægger det ikke noget at bruge kortet til at repræsentere et ekstrapoint.

For os føltes det som 10 point var for få point at skulle nå. Vi har spillet det 4 gange og kun en enkelt gang, tog det os lidt længere tid at gennemføre, fordi vi ofte svarede korrekt alle sammen og derefter svarede forkert alle sammen. Det betød, at vi endte med at tage en hel del kort, hvor ingen fik point. Det kan man selvfølgelig hurtigt løse ved at beslutte, at man i stedet skal have 15-20 point.

Colour Brain er et meget simpelt spil. På den måde giver det okay mening, at spillet er vurderet til at være fra 12 år og opefter. Til gengæld så er der en del spørgsmål, hvor selv vores 14-årige datter ikke havde nogen som helst chance for at svare rigtigt. Fx havde hun ingen ide om hvem Jacques Closeau var eller hvilken cocktail, der indeholder Kahlua, vodka og fløde – faktisk anede hun slet ikke hvad Kahlua eller vodka er (hvilket vi som forældre selvfølgelig er glade for).

Hvis vi skal vende tilbage til mit indledende dilemma/spørgsmål, så levede Colour Brain nok ikke helt op til vores forventning ift. det var nomineret som årets voksenspil. Til gengæld var vores datter rigtig glad for det. Egentlig er det et fint koncept og det er dejligt med et anderledes quizspil, men det er lidt som om der er noget, der ikke helt harmonerer. For os er det ikke et voksenspil men nærmere et familiespil. Hvorvidt man kalder det, det ene eller det andet er jo i sig selv ligegyldigt, men problemet er, at en del af spørgsmålene lidt udelukker børnene, selvom det er anbefalet fra 12 år og op.

Vi løste det ved at springe en del af spørgsmålene over, hvor vi synes det var for uretfærdigt for datteren ift. hendes alder. Hvis man vælger at springe de alt for svære kort over for børnenes skyld, skal man bare være opmærksom på, at der faktisk kun er til 13- 15 spil i alt med de tilhørende kort.
Det lyder måske ret negativt, men noget vigtigt at huske i alt det her, er prisen. Colour Brain er ift. mange andre spil forholdsvist billigt og med det i tankerne, så er det et ganske fornuftigt spil.

Vi kommer helt sikkert til at spille det igen med vores 14-årige datter, da hun var kæmpe fan af det.

- Joan Frederiksen

Læs også spilanmeldelsen af 5 Seconds

Læs også spilanmeldelsen af Trivial Pursuit Familieudgave

Læs også spilanmeldelsen af Sort It Out

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilDanspil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen