Cluedo Junior spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 5 år | Spilletid: Ca. 30 min. | Spillere: For 2 - 4 deltagere

"Der er ingen tekst i spillet, eller i hvert fald ikke tekst man skal bruge til noget, hvilket gør det nemt for børn at lære det lynhurtigt, da detektivnotesblokken er med billeder. Det er et spil, man kan tage frem, hvis man ikke har så meget tid, eller hvis man har børn der har svært ved at koncentrere sig i længere tid, da det er et forholdsvis hurtigt spil, som nemt kan spilles på en halv times tid..."

Præsentation af Cluedo Junior

Åh nej! kagen er blevet spist…

hvem har spist den? hvornår har personen gjort det og hvad drak personen egentlig til?

Cluedo junior mysteriet om den forsvundne kage er en børneversion af det ellers kendte Cluedo. denne gang er spillet lavet i børnehøjde og i stedet for at handle om mord og bedrag handler det i sin simpelhed om, hvem i alverden der har spist kagen.

Nu gælder det simpelthen om at være den første spiller, der løser mysteriet om, den forsvundne kage.

Måske er det Frk. Purpurrød, den smukke diva, eller måske den intelligente Professor Blomme, det kunne selvfølgelig også være Oberst Sennepsgul, der altid ligner en der skjuler noget. Måske er det Hr. Grøn´s uskyldige ansigt, der står bag tyveriet, det kan nemlig ikke være Dr. Orkide, hende så du selv, men Fru. Påfugleblå, hun har altid haft et mystisk glimt i øjet.

Heldigvis, vil det for hvert spil altid være forskelligt hvem der har gjort det. Dette kan der altid komme meget sjov ud af, når man sidder og spiller med børn fra 5 år.

Spillets historie og udvikling

Cluedo (Det originale spil) er designet i 1943 af Anthony E. Pratt og udkom i 1949. Spillet har sidenhen udviklet sig, og findes nu i adskillige versioner, herunder Cluedo Junior som henvender sig til mindre børn og udkom i 2003. denne version er nyoptrykt i 2015 og der er tilføjet en ny spillerbrik - Dr. Orkidé

Cluedo Junior er udgivet af forlaget Hasbro, der både er kendt for spil og legetøj. Hasbro er et globalt firma der har mange år på bagen, og de mange års erfaring har de dedikeret til at skabe verdens bedste spiloplevelser, Hasbro er derfor lig med spil i høj kvalitet og med mange timers underholdning til hele familien.

Det er der med i spillet

Spillebræt:

Det forestiller et hus med tegninger af 9 forskellige rum. tegningerne er farverige og designet på en børnevenlig måde.

6 personbrikker:

Som tidligere nævnt findes brikkerne, Frk. Purpurrød, Oberst Sennepsgul, Professor Blomme (lilla), Frk. Påfugleblå, Doktor Orkide (pink) og Hr. Grøn. Brikkerne er udformet i et lækkert design, med relater barer ansigter og personligheder.

6 møbelbrikker:

Der findes en plante, et spisebord med tallerkener, et skrivebord, et flygel, en lænestol og et billardbord.

7 hvide baser:

under de fleste hvide baser, er der monteret klistermærker med et klokkeslæt på hver. Det er også på en af de hvide baser at klistermærket med “kagekrummerne” er monteret. De hvide baser skal klikkes under hver af personbrikkerne.

7 gule baser:

De gule baser monteres på hver af møbelbrikkerne. Under hver gul base er der klistermærker der viser forskellige drikke, her skal man finde frem til hvilken drik den skyldige har drukket imens personen spiste kagen. De forskellige drikke viser Cola, æblejuice, vand, milkshake og saftevand.

Detektivnotesblok:

Denne er en afkrydsnings seddel, hvor du skal krydse af, hver gang du finder et nyt spor. Da spillet både er Dansk og Norsk, står alle ting på begge sprog.

Terning:

En hvid, en gul og fire blå sider med tal.

Spillets regler: - sådan spilles Cluedo Junior

Spillebrættet anbringes på midten af bordet, så alle spillere kan se og nå brættet. De 5 hvide baser med klokkeslæt vendes med billedsiden nedad, de blandes og en udvælger en brik (uden at kigge) som stilles på midten af brættet. Denne brik fortæller hvornår kagen blev spist.

Bland nu de resterende hvide brikker og anbring en under hver figur uden at kigge. den figur der har brikken med krummerne, repræsenterer den person der har spist kagen. Sæt personfigurener på de tilhørende startfelter på spillebrættet.

Det samme gør sig gældende med de gule baser. De 5 gule baser med tegning af drikkevare, vendes med billedsiden nedad, blandes og der vælges en (uden at kigge) der lægges ind på midten af spillebrættet. Derefter blandes de resterende og hver møbel figur monteres på hver af de gule baser. Møbel Figurerne placeres i hver af de rum, som passer til møblet.

Hver spiller skal bruge et ark fra detektivblokken og en blyant, som ikke medfølger. Den spiller der sidst har spist et stykke kage starter og kaster terningen.

Lander terningen på gul: Kig i al hemmelighed under en af de gule møbelbrikker.

Lander terningen på hvid: kig i al hemmelighed under en af de hvide personbrikker.

Lander terningen på et tal, må du rykke op til det antal terningen viser, med en af personbrikkerne. hvis du lander på et gult felt med fodaftryk, må du i al hemmelighed kigge under den møbelbrik i det pågældende rum. Lander du på et hvidt felt med fodaftryk må du i al hemmelighed kigge under den person brik du flyttede med.

du må ikke gå forbi eller lande på andre personbrikker og du må ikke slutte dit træk, på det felt du startede på.

Detektiv Arket bruger du til at krydse af hver gang du har løftet en brik. Du noterer på dit ark, hvad der var under brikken og hvilket møbel eller person det var under. På den måde ender du med at løse mysteriet, ved at bruge udelukkelsesmetoden.

Når du til sidst kan regne ud hvem der har spist kagen (den person, der havde kagekrummer under sig) og fundet frem til hvad personen drak til og hvad tid det skete, kan du fremføre en anklage. Dette kan du gøre når som helst under din tur.

Når du fremfører en anklage fortæller du dine modspillere hvem du tror spiste kagen, hvad personen drak til og hvad tid det var. Derefter kigger du i al hemmelighed under de to brikker på midten af spillebrættet og under den person du anklagede.

Hvis du havde ret har du vundet spillet, havde du ikke ret, fortsætter spillet for de andre spillere indtil mysteriet er opklaret.

Vores spiloplevelse

Jeg har nu spillet det med min datter nogle gange og vi synes begge det er lige sjovt hver gang. Det er sjovt at skulle være hemmelighedsfuld over for hinanden, og håbe man når at finde den sidste ledetråd inden den anden, hvilket gør spillet spændende og nervepirrende.

Der er ingen tekst i spillet, eller i hvert fald ikke tekst man skal bruge til noget, hvilket gør det nemt for børn at lære det lynhurtigt, da detektivnotesblokken er med billeder. Det er et spil, man kan tage frem, hvis man ikke har så meget tid, eller hvis man har børn der har svært ved at koncentrere sig i længere tid, da det er et forholdsvis hurtigt spil, som nemt kan spilles på en halv times tid.

- Kristina Tegner

Læs også spilanmeldelsen af ALGA's Kalaha

Læs også spilanmeldelsen af Scrabble Junior

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilHasbro gaming

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen