Cirkus Topito spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 6 år | Spilletid: Cirka 15 min. | For 2 - 6 spillere

"Cirkus Topito er et underholdende, prisvindende spil, hvor du skal tænke dig om og være sikker på hænderne..."

Balancegang i cirkusteltet

Når man åbner et børnespil, ved man aldrig helt hvad man får. Nogle gange er spillet meget simpelt – måske endda lidt kedeligt. Men andre gange får man et spil, som byder på en hel del mere.

Cirkus Topito hører til den sidste kategori. På overfladen er det bare et spil om at stable figurer, men det kræver både en rolig hånd og en sund portion taktik at vinde.

Spillet har også vundet Guldbrikken for årets børnespil i 2018. Og det er altid en god indikation på kvalitet.

Løs dine missioner

Spillet består af tre små podier, en stak kort og ni cirkusfigurer trykt på solide træklodser.

I starter ved at placere de tre podier midt på bordet med lidt afstand. Bland kortene og giv hver spiller fire styk. Hvert kort viser en mission, som du skal fuldføre. Der er fire typer missioner

Enten skal du:

  • stable tre figurer i en bestemt rækkefølge
  • stable to bestemte figurer lige oven på hinanden
  • placere tre figurer i vilkårlig rækkefølge på et bestemt podie
  • eller placere én figur som et bestemt nummer i stablen

De missioner ville jo være nemme nok i sig selv, hvis det ikke lige var fordi, at dine medspillere også samtidig rykker rundt på brikkerne for at løse deres egne missioner.

Så snart du løser en mission, spiller du kortet med den mission på og trækker et nyt. Den første, der spiller syv kort, har vundet.

Taktik med tungen lige i munden

Med fire missioner på hånden har du hele tiden forskellige muligheder, du kan gå efter. Og det er her, de taktiske overvejelser ligger.

Nogle gange er det tydeligt, at en dine medspillere er ved at bygge noget med nogle figurer, du også skal bruge. Du kan enten vælge at gå i clinch med vedkommende og forsøge at forhindre deres planer for at udføre dine egne. Eller også kan du vælge at fokusere på en af dine andre missioner.

Hver gang du flytter figurerne, byder Cirkus Topito på et element af Klodsmajor. I hver tur kan du enten tage en brik, der ikke er placeret endnu og stille den på et af de tre podier eller tage en eller flere figurer fra et podie og flytte dem til et andet podie.

Når du flytter flere figurer, skal du gøre det på én gang, og du må kun holde på den nederste figur. Det er den, regel der udfordrer dig og dine børns finmotoriske evner. Det kræver fuld koncentration og rolige hænder at flytte en større stak figurer.

Figurerne er som sagt trykt på solide træklodser. De er brede, så de er lette at stable. Ved første øjekast ligner det noget, der er designet til, at selv 2-årige kan stable figurerne. Med andre ord virker det næsten lidt for nemt. Men når man forsøger at flytte en stabel med fem figurer, er man taknemlig for, at brikkerne er så brede. Det er det helt rigtige designvalg.

Når det hele ramler

Hvis du mister kontrollen, så brikkerne kommer ud af balance og falder til bordet, får du en straf. Du skal tage et af de missionskort, du allerede har gennemført og lægge det i bunden af kortbunken. Så er du et skridt længere fra at nå op på syv missioner.

Et rigtig stærkt børnespil

Cirkus Topito er vellykket på alle områder. Det øver både børnenes finmotorik og taktiske sans. Og på begge områder er det velafbalanceret, så det hverken er for let eller for svært.

Samtidig er kvaliteten rigtig god. Træklodserne er bundsolide, så de er ikke til at slide op. Og det hele er smukt illustreret i en hyggelig stil, der appellerer til børnenes fantasi.

Spillet er anbefalet for børn på 6 år og opefter. Mindre børn kan godt være med, hvis man spiller på hold sammen med dem. Så kan de øve sig på at flytte brikkerne forsigtigt og holde balancen. Men når det gælder de taktiske overvejelser med, hvilke brikker det bedst kan betale sig at flytte, bliver det for krævende for de fleste børn på 5 år eller mindre. Så er det fint at have en voksen på holdet.

Børnespillet Cirkus Topito et rigtig godt køb. Du får høj kvalitet og en god spiloplevelse til en meget rimelig pris. Spillet vandt også "Guldbrikken" -prisen for Årets Børnespil i 2018 .

God spillelyst.

- Søren Vinggaard Hellerung

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilSpilbræt

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen