Chain Letters spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 8 år | Spilletid: Ca. 20 min. | Spillere: For 2 - 4 deltagere | Sprog: Dansk | Distributør: Liniex

"Det er klart, at Chain Letters kun egner sig til nogle, som er gode til ord. Hvis man er typen, der fx godt kan lide scrabble og diverse ordleg-apps på mobilen, så er Chain Letters et godt bud på et hyggeligt spil. Man kan måske sige, at Chain Letters et godt bud på en fysisk version af diverse mobilspil, som leger med ord..."

En spilanmeldelse af Chain Letters

Chain letters har været et af de spil, som jeg har kigget på flere gange, før jeg besluttede, at jeg gerne ville prøve at se, hvad det var. Jeg kunne ikke helt finde ud af, om jeg troede, at det var noget for os.
Jeg har altid været god til ord og det gjorde spillet interessant, men var i tvivl, om det mon var for simpelt.
Så da jeg pakkede spillet op, var det med en vis portion skepsis, kombineret med spænding.

Spillet er i en æske, der måler ca. 27 * 27 cm. Det er en udmærket æske i kraftigt ”karton”, men solid er den ikke. Vores æske havde desuden ”bobler” flere steder, hvor det virkede, som om yderlaget ikke var sat helt præcist på. Den skal nok holde i en del år, så længe man behandler den pænt, men det kunne godt være sådan en kasse, man på sigt skulle lappe lidt i hjørnerne. Et par af bogstavbrikkerne så ”slidte” ud, som om de havde taget skade af at ligge i æsken og havde fået ridser undervejs i flytningen fra fabrik til butikkernes lager.

Spillet indeholder en rund plastik spilleplade, 74 bogstavbrikker, 4 pointpinde, bogstavpose og spillevejledning på dansk, norsk, svensk og engelsk.

Der gik ca. 5 min. fra vi tog spillet i hænderne, fik det pakket op og læst vejledningen, til vi var klar til at spille. Det er en kort spillevejledning, som er let at forstå. Der var lidt, vi manglede svar på i spillevejledningen, men det løses let ved blot at blive enige om, hvordan man vil spille det.

Som eksempel kunne vi ikke se, om man måtte bruge hele ordet fra den forrige spiller. Det kunne fx være, at jeg havde skrevet ”bord” og næste spiller så tilføjede ”ben”, så h*n brugte hele mit ord, så det blev til ”bordben”. (Vi besluttede, at man ikke måtte bruge hele ordet, så i det tænkte eksempel, ville ”bord-ben” ikke kunne gå an, men ”ord-leg” ville være okay).

I vejledningen er det beskrevet, at man kan fjerne det nødvendige antal brikker fra start-bogstaverne, hvis man når hele vejen rundt inden, der er fundet en vinder. Der står dog ikke noget om, hvad man skal gøre med de brikker, man fjerner.

Vi blev enige om, at de skulle lægges i en slags afkastbunke og først tilføjes til bogstavposen igen, når denne var tom. Sidst, men ikke mindst, blev vi opmærksomme på, at vi lige skulle afstemme, hvilken type ord, man måtte bruge – fx om man måtte skrive egennavne såsom ”Viborg”, ”Mathilde” osv. Der kan sikkert opstå flere tvivlsspørgsmål ift. reglerne, men spillet er så simpelt, at man sagtens selv bare kan lave tilføjelser til reglerne, uden det ødelægger spillet.

Om selve spillet

For at vinde Chain Letters skal man være den første spiller, der får 20 point. Point følges og tælles nemt ved hjælp af de 4 scoringsspor på spillepladen. Hver spiller tager en farvet pin og sætter denne i det scoringsspor, som matcher farven (4 scoringsspor – 4 pins = max 4 spillere).

Man vælger derefter tilfældigt 24 bogstavbrikker fra posen og lægger disse i midten af spillepladen. Den første spiller laver et ord ud af de 24 brikker ved at placere bogstavbrikkerne i kanten af spillepladen (som er lavet sådan, at de kan sidde fast). For hver brik han/hun bruger, flyttes pin´en samme antal.
Derefter trækker man nye brikker, så der altid er 24 bogstavbrikker tilgængeligt på pladen.

Den næste spiller skal nu lave et ord, hvor han/hun bruger de sidste bogstaver fra det første ord. Han/hun får point for alle bogstaver i ordet, altså både de bogstaver, der allerede er sat ned fra den første spiller og de bogstaver, han/hun selv tilføjer for at skabe et ord.
Men der slutter det ikke, for den første spiller, skal nu flytte samme antal felter tilbage som svarer til antal brugte bogstaver af hans/hendes ord.

Eksempel:
Anders starter med at skrive ordet ”klæder” og rykker sin pin 6 felter (6 point). Han tager 6 nye bogstavbrikker fra posen og lægger disse ind på pladen. Bente vælger at bruge ”læder” fra Anders´ ord og tilføjer ”sofa”, så hendes ord bliver ”lædersofa”. Det giver Bente 9 point. Anders mister 5 point, da der er blevet brugt 5 bogstaver af hans ord. Der trækkes 4 bogstaver fra posen, så der igen ligger 24 bogstavbrikker tilgængeligt. Cecilie er næste spiller. Hun bruger de to sidste bogstaver af Bentes ord ”fa” og tilføjer ”rs” så hendes ord bliver ”fars”. Cecilie får 4 point og Bente mister 2 point. Sådan fortsætter det, indtil en af spillerne når 20 point.

Vores vurdering af Chain Letters

Det er klart, at Chain Letters kun egner sig til nogle, som er gode til ord. Hvis man er typen, der fx godt kan lide scrabble og diverse ordleg-apps på mobilen, så er Chain Letters et godt bud på et hyggeligt spil. Man kan måske sige, at Chain Letters et godt bud på en fysisk version af diverse mobilspil, som leger med ord.

Chain Letters er simpelt, men ikke nødvendigvis nemt. Man kan være heldig, at der ligger en masse gode bogstaver, som gør det nemt at finde på ord. Men det modsatte er oftere tilfældet. Jeg fik sagt sætningen: ”Ih altså hvorfor er der ikke et…” rigtig mange gange med forskellige bogstaver i slutningen af sætningen.

Udover man skal finde på et ord ud fra de brikker, der er tilgængelige, så skal man også få det kombineret med flest mulige brikker fra det forrige ord – uden man må flytte på, hvordan de er sat op.
Det i sig selv kan godt være en udfordring, men derudover skal man også tænke sig godt om, så man ikke får lavet et ord, der er alt for nemt at bruge for den næste spiller.

Jeg var god til at finde på lange ord, men knap så god til at finde ord, som blev dårlige for modstanderen. Det betød, at jeg sagtens kunne få 8-12 point for et ord. Men når den næste spiller kom til, så ville han/hun kunne bruge over halvdelen af dem, så jeg ville ende med en del minus efterfølgende. Så kommer man ikke helt så hurtigt frem til 20 point, som man måske lige i starten troede.

Vi prøvede at tage et spil på engelsk også, blot for at se, hvordan det var. Vores 14-årige datter staver næsten bedre på engelsk end dansk, og da både min mand og jeg er forholdsvist gode til engelsk, burde det være en smal sag. Men det viste sig ikke at være helt så let alligevel, som vi først troede. En ting er at tale frit på engelsk, men når man pludselig skal finde på ord, hvor man er begrænset til et bestemt sæt af bogstaver, så er det ikke længere så nemt. Men det lykkedes da at gennemføre spillet, om end vi endte mere ovre i at nøjes med de ord, vi sådan lige umiddelbart kunne finde på og med knap så meget tanke på, hvad næste spiller kunne gøre med det ord. Det er altså en måde at gøre det lidt sværere på, hvis man er okay til engelsk og vil lave en variation af spillet.

Chain Letters hører (efter vores mening) til i den kategori, som vi kalder for ”campingspil”. Det er den slags spil, som er nemme at finde frem, tager få minutter at lære og ligeledes ikke tager mere end 10-30 min. at spille. Det er et ”let” spil, forstået på den måde, at det ikke er tungt og kompliceret.

Det er et vældigt hyggeligt spil, som minder mig lidt om den type spil, jeg spillede som barn med min bedstemor – i samme ”vægtklasse” som ”Mastermind” og ”lykkehjulet”.

Selvom jeg/vi egentlig ikke har så meget negativt at sige om spillet, så bliver det nok ikke det, vi hiver mest frem herhjemme. Groft sagt så er Chain Letters et rigtig hyggeligt spil som tidsfordriv, men i længden ikke et særligt underholdende spil – lidt ligesom diverse ordlege apps på mobilen.

- Joan Frederiksen

Læs også spilanmeldelsen af Sort It Out

Læs også spilanmeldelsen af Equinox

Læs også spilanmeldelsen af Mondo

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilLiniex

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen