Carcassonne spilanmeldelse

Alder: Fra 8 år | Spilletid: Ca. 1 time | For 2 - 5 spillere.

"Spillet udmærker sig ved at det er hurtigt at gå til, fordi reglerne er nemme og hurtige at lære. Det er få spil, der har den fine balance, hvor spillereglerne er enkle, men stadig er sjovt og udfordrende at spille mange gange, selv for meget erfarne brætspillere..."

Carcassonne er et spændende og enkelt strategispil. Reglerne er så enkle, at børn kan være med, men spillet indeholder også så mange strategiske facetter, at de voksne synes, det er sjovt. Det er et fantastisk vanedannende spil og nok også derfor, at der er lavet så mange udvidelser. Du kan rent faktisk også spille det på tablet. Carcassonne vandt med god grund Spiel Des Jahres-prisen i Tyskland, tilbage i 2001.

Et spil med historisk afsæt

Billedet er låny fra: https://www.civitatis.com/en/carcassonne/castle-ramparts-ticket/

Spillet er opkaldt efter den franske middelalderby Carcassonne, som er kendt for deres flotte og ikke mindst velholdte ruiner af gamle middelalderborge. Man kan stadig besøge Carcassonne og deres flotte middelalderborge den dag i dag.

Hvad er der i kassen?

Der er 84 landbrikker. Der er 9 træ-spillebrikker (meeples) per spiller. Det vil sige, at der er 45 spillerbrikker i alt. Der er en pointplade med. Der følger to udvidelser med i pakken. Udvidelserne består af 12 landbrikker og 1 spillebrik (meeple) for hver farve. Illustrationerne er fine og det er gennemtænkt, at vejene og byerne altid passer sammen på den ene eller anden måde.

Sådan spiller du Carcassonne

Carcassonne går ud på at du skal opbygge Carcassonne landskabet i fællesskab med dine medspillere. Spillerne (2-5 personer) skiftes til at lægge en af de ialt 84 landbrikker. Brikkerne er firkantede, og skal som et puslespil passe sammen med de landskabsbrikker, der allerede er lagt.

Eksempelvis kan en landbrik have 2 sider med byer og resten dækket af græs. Denne skal derfor kunne passe med en brik på bordet, som også har græs og byer. Når du har valgt, hvordan den trukne brik skal passe med resten af brikkerne, skal du beslutte, hvorvidt en af dine meeples skal placeres på den netop placerede brik. Her er dog nogle placeringsregler du skal overholde.

Sådan får du point

Spillet går, som i så mange andre spil, ud på at opnå flest mulig point. Det gøres ved hjælp af dine meeples. Disse meeples er små stykker træ udformet som små mennesker i enten blå, grøn, gul, sort eller rød.
(Navnet meeples bliver ofte brugt om brikker i andre spil, men stammer altså oprindeligt fra Carcassonne).

Din meeple kan optræde som tyv, munk, bonde eller ridder. Alt efter hvilken funktion og placering den får tildelt af dig. Disse meeples er centrale for din succes eller fiasko i dit franske eventyr.

Læs videre i næste afsnit for at få flere spilleregler og strategier.

Meeples spiller en stor rolle i Carcassonne

En meeple som ridder kan ikke placeres i en by, hvor der i forvejen er en meeple tidligere placeret. Den første der sætter en meeple, får derfor alle point for dig selv, når en vej, kloster, by er færdigbygget. Man kan dog udfordre eller dele point med meeples og det er her man kan vinde eller tabe de store point.

Du kan ikke placere dine meeples, hvis der i forvejen står en meeple på din by. Men kan du se, at en by er opstartet af en anden spiller, kan du satse og starte din egen by tæt på den første by, men dog uden at røre den, for at satse på at de to dele smelter sammen senere i spillet. Gør de det, vil to meeples (en fra hver spiller) dele byen og de point den giver.

Det kan derfor være i begges interesse at få afsluttet byen. Afslutter du byen, får du 2 point per landbrik med en bydel på. Nogle bydele har også et skjold. Dette giver en bonus på 2 point per brik med skjold på. Er du derimod alene om at opbygge en større by, har dine modstandere større incitament i at spænde ben for dig, fordi en halvfærdig by giver kun 1 point per bybrik og et point per skjold. Altså kun halvdelen. En færdig by er en by med bymur hele vejen rundt uden huller.

Skal jeg tage alle pointene selv eller dele dem med mine medspillere?

Spørgsmålet er hvad den rette strategi er. Skal du gå solo og tage alle pointene selv - med risiko for at få færre point, da du ingen hjælp får - eller hjælpe hinanden, men få samme antal point. I sidste tilfælde risikerer du at ligge helt tæt til sidst og meget lidt kan skille jer ad.

De største point gives sædvanligvis ved byer og derfor er byerne tit med til at afgøre hvem der kæmper om sejren til sidst. Men der gives løbende point på andre måder og disse point kan være afgørende for sejren, hvis I eksempelvis er 2 om at færdiggøre den største by.

Sådan afslutter du veje og byer

Din meeple kan tage form som ridder i ovenstående eksempel. Men forbinder du veje med din brik, kan din meeple placeres på vejen og agere tyv. Her gælder samme regel som tidligere og din meeple kan ikke placeres, hvis der i forvejen er en tyv på denne vej. Men er du den første, der lægger en meeple, får du vejen for dig selv og dermed også pointene, når vejen bliver afsluttet i begge ender. En vej afsluttes når en vej når et kryds, går ind i en by eller ender i et kloster.

Trækker du et kloster, vil det være muligt at bruge din meeple som munk. Du får point for et kloster, hvis klosteret har brikker hele vejen rundt om sig. Det giver 10 point. Et point per brik rundt om hele klosteret og 1 point for klosteret selv.

I Carcassonne vil rigtig meget af landskabet bestå af græs og hver gang du lægger en brik med græs, har du mulighed for at lægge en meeple som bonde ved at lægge brikken på ryggen på det stykke græs du vil høste. Når landskabet er færdigbygget og pointene tælles op, vil en bonde give point for alle græsområder som grænser op til afsluttede byer. For hver by hvor bondens græs grænser op til, får du 3 point.

Hvis du er rigtig smart og lægger bønderne de rigtige steder og på det rigtige tidspunkt, kan der scores rigtig mange point her. Du skal bare huske, at din meeple ikke kan benyttes resten af spillet, når du bruger den som bonde, fordi bonden ligger fast indtil du ved, hvordan landskabet ender med at se ud.

Sørg for at bruge dine meeples på de rigtige tidspunkter og de rigtige steder. Du har kun et begrænset antal til rådighed og dine meeples bliver liggende på pladen og du får dem først igen, når du scorer point. Du får point når en by, vej eller kloster afsluttes.

Strategiske overvejelser

Eftersom bønder ligger på pladen resten af spillet, skal du overveje, hvilken taktik du skal vælge: Har du placeret en masse meeples i starten på byer, veje og marker og disse ikke bliver afsluttet, bliver de liggende og du risikerer at mangle disse meeples til de "nemme" point til sidst i spillet, da de så er låst.

Hvis du omvendt holder igen med meeples, kan det være for sent og du risikerer, at andre kommer først i en by eller vej.

I vores spil med 3 personer, havde 2 ud af tre opbrugt deres meeples i slutningen og en spiller måtte lægge 3 klostre uden at kunne få point for disse, da spilleren var løbet tør for meeples.

Der er masser af overvejelser

Skal du samarbejde om veje og byer?

Hvornår og hvor skal meeples bruges?

Det er her Carcassonne virkelig vinder og gør at du får lyst til at spille det igen og igen. Du tænker at næste gang vil jeg prøve at lave den store by selv eller være mere smart med mine bønder. Du føler altid, at du kunne have gjort noget anderledes og vil prøve en anden strategi.

I næste spil har du andre modstandere, som spiller helt anderledes og du vil igen tænke over hvad du vil gøre anderledes næste gang.

Mange vil spille det igen og igen og lærer hurtigt reglerne. Det er nemt at introducere nye elementer, så man kan lave nye taktikker og strategier.

Udvidelser

Carcasonne har allerede to udvidelser i pakken, men man kan også tilkøbe udvidelser til spillet. Udvidelser består af flere territorier og flere meeples. Der findes til dato flere end 10 udvidelser.

Hvis du kan lide Carcasonne - så er King Domino også for dig

Spillet minder om spillet Kingdomino. I King Domino vælger I også brikker, som skal matche tidligere valgte brikker og den rette sammenhæng giver forskellige point. Forskellen er dog at du i King Domino selv danner dit eget landskab og i Carcassonne laver spillerne det sammen.

Kingdomino + Age of Giants + Queendomino kan alle købes på Legebyen.dk

Afsluttende bemærkninger

Vi er begejstrede for Carcassonne, fordi det er nemt at komme i gang og spillet udvikler sig, jo bedre du bliver til at spille. Det er hurtigt blevet et must-have spil herhjemme. Det er nemt at have med, fordi spillet ikke fylder ret meget. Spillet udmærker sig ved at det er hurtigt at gå til, fordi reglerne er nemme og hurtigt at lære. Der er få spil, der har den fine balance, hvor spillereglerne er enkle, men stadig er sjovt og udfordrende at spille mange gange selv for meget erfarne brætspillere.

- Nicoline Sørensen

Anmeldelse af spilAsmodeeCategory_anmeldelse af spil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen