BRIO Smart Tech Sound anmeldelse

"BRIO Smart Tech Sound er virkelig indiskutabelt smart og genialt. Det skaber helt nye muligheder til det, vi kender til og er så glade for. Jeg troede, vi for lidt tid siden havde verdens sejeste legetøj – på mange måder må jeg jo indrømme, BRIO Smart Tech Sound er med til at gøre vores togbaner endnu sejere..."

Verdens sejeste legetøj

Gennem min barndom har jeg haft megen glæde af egentlig ganske simple togbanesæt fra BRIO. Gennem de sidste måneder har mine egne børn så også stiftet bekendtskab med det… nej… forkert formuleret… de har brugt TIMEVIS med deres togbaner og BRIOs mange forskellige små og store detaljer dertil.

Der er herhjemme kommet nye pakker til, og børnenes begejstring har været lige stor hver gang. Jeg er som legetøjstester virkelig fortaler for hele det univers, BRIO gennem deres togbanesæt har skabt – især i lyset af den optagethed, leg, læring og fantasi, som mine børn udvikler gennem de mange timer på gulvet.

Netop som jeg tænkte, at nu har vi noget af verdens sejeste legetøj, har vi fået øjnene op for BRIO Smart Tech Sound!

Fuldstændig det samme, som vi kender til – og fuldstændigt anderledes!

Det er det samme, fordi alle skinner, bygninger, mennesker etc. samt hele opsætningen og designet er identisk med det BRIO, vi allerede har.

Det er altså som sådan ikke en ny bane, vi har fået, men en udvidelse af den allerede eksisterende.

Det er en blandt mange ting, der gør, jeg er begejstret for BRIO: At banerne med fordel kan samles ud fra den simple og præcise vejledning, der i hver æske er vedlagt, OG at de kan samles og blandes på kryds og tværs ud fra børnenes egen fantasi og påfund i øjeblikket.

Smart Tech Sound-produkterne indgår nu som en del af denne opsætning.

Fungerer interaktivt

Det fuldstændig anderledes er, at BRIO Smart Tech Sound fungerer interaktivt.

Jeg er – til min mands både fornøjelse og irritation – virkelig dum til teknologi, apps osv.

Så indrømmet: Jeg har været ganske spændt på at skulle anmelde det her moderne BRIO! MEN! Det er SÅ simpelt og virkelig pædagogisk opbygget – også for en som mig! Der medfølger en lille vejledning, og ellers skal man jo som med så meget andet selv lige have hands on for den fulde indsigt og forståelse.

En central del af dette nye er selve toget. Det er væsentligt tungere end øvrige BRIO-toge, som vi kender, men har altså også helt, helt andre egenskaber.

Til at begynde med skubbede legetøjstester Johannes herhjemme helt intuitivt toget hen over skinnerne. Det kan man sagtens, om end det kører lidt mere trægt end de almindelige toge, han kender til. Dog fangede knapperne på togets tag også hurtigt hans nysgerrighed.

Toget er batteridrevet, men i modsætning til de BRIO-pakker, jeg hidtil har åbnet, er batterierne i denne pakke ikke inkluderet. Som markeret på æskens forside, skal der til et tog bruges 2*AAA-batterier, og det er simpelt at sætte batterierne i.

Toget er udstyret med tre sorte knapper. Det tændes ved at holde stop-knappen nede i 3 sekunder, indtil toget siger en lyd. På samme måde slukkes toget. Efter 5 minutters inaktivitet slukkes det automatisk.

Derudover er der en knap til at få toget til at køre fremad og en knap til at få toget til at bakke. Den røde knap på togets tag er en optageknap. Hvis man trykker på den røde knap og holder den nede, kan man optage sin egen lyd.

Ved igen at trykke på den røde knap kan man høre sin optagelse. Toget spiller sammen med de tilhørende Action-tunneller, og når det suser gennem en orange lyd-tunnel, afspilles den optagede lyd. Det er et kæmpe hit for børnene, og de bliver enormt begejstrede, når deres personlige præg kan tilføres legen.

Mulighed for programmering

Men: BRIO har udviklet yderligere mulighed for programmering af toget.

Ved at hente BRIOs app: BRIO Smart Tech Sound åbnes for, at de legende børn kan tage endnu mere kontrol over både lyde og lys.

Indledningsvist var jeg – indrømmet – temmelig kritisk over for denne del.

Jeg tænker, mange moderne børn har tilpas med skærmtid i løbet af en dag/uge. Når det så er tid til at fordybe sig i en leg på gulvet, synes jeg, det er ærgerligt, og at der går noget tabt, hvis det i virkeligheden er for – igen – at sidde bag en skærm og programmere.

Derfor bruges appen med måde herhjemme. Vi tager os den tid, det tager at hente de indstillinger, vi i det øjeblik bedst kan lide, så lægger vi vores smartphone væk, og så får toget lov til at køre en vis tid med netop de indstillinger.

Og børnene elsker det. Jeg synes, det er superfint, at BRIO Smart Tech Sound netop kan køre upåklageligt uden app, og at muligheden er der for at tilføre ekstra, personlige detaljer.

I appen kan farven på togets forlygter ændres til 10 forskellige, og togets hastighed kan justeres – både hastigheden, når det kører frem, og når det bakker. På den måde kan tablet eller smartphone bruges som fjernbetjening af togets kørsel.

Ud over toget er en helt væsentlig del i BRIO Smart Tech Sound de forskellige Action-tunneller (tidligere har jeg nævnt den orange lyd-tunnel).

I den store rejsesæt-kasse med 37 dele er der seks forskellige tunneller, mens der i kassen med stationen er én tunnel, der netop passer genialt dertil. Alle tunneller reagerer på hver sin måde, når toget suser gennem.

  • Den orange tunnel: Den optagede lyd via togets røde knap bliver afspillet.
  • Skift retning-tunnel: Toget kører i modsat retning af, hvad det har gjort indtil da.
  • Stop-tunnel: Toget standser.
  • Bremse-tunnel: Denne er markeret med udråbstegn. Toget bremser og kører hakkende videre.
  • Reparations-tunnel: Toget stopper en tid for at blive repareret og sætter selv i gang igen.
  • Dobbelttunnel: Når toget kører gennem den øverste del, afspilles en lyd, og togets forlygter blinker.
  • Stations-tunnel: Toget sætter farten ned for til sidst at standse. Der bliver sagt, hvilken station toget er ankommet til.

Tunnellerne kan let flyttes rundt på den samlede togbane og på den måde ændres togets køretur i forhold til både lyde, lys og reaktioner på de forskellige tunneller.

Netop disse effekter kan også programmeres i BRIOs app.

På forsiden i appen kan man ændre den lyd, som toget skal sige, når det kører gennem alle tunnellerne. Ved at trykke på forstørrelsesglasset øverst i midten kan man zoome ind på de enkelte Action-tunneller.

Derefter kan man vælge en specifik lyd for netop dén tunnel, så hver tunnel på den måde afføder hver sin lyd, når toget passerer.

Derudover kan man til hver tunnel også optage sin egen lyd.

Det samme kan man for selve toget. Når det begynder at køre, siger det så enten den valgte, allerede eksisterende lyd, eller den lyd, man selv har optaget i appen.

På den måde er der altså masser af sjove og spændende muligheder for forskellige egenskaber til forskellige tunneller og til selve toget. Det lyder måske avanceret, men det er virkelig, virkelig lige til at gå til (sagt af en, der ikke har høje tanker om sig selv teknisk!).

Ved at tilføre legen et ekstra tog kan man programmere de to (eller flere) tog forskelligt, så de med lyde og lys reagerer forskelligt på de tilhørende tunneller. Det giver også noget særligt til legen, at hvert barn har sin eget, personliggjorte tog.

Vores vurdering af BRIO Smart Tech med lyd

Ud over den smarte teknologi indeholder BRIO-æskerne her også netop de fine ting, som vi allerede kender til og elsker fra BRIO: Togvogne, hvor taget kan løftes, så der er plads til en af de tilhørende BRIO-mennesker.

Kufferter til de rejsende. Vej-og stationsskilte. Træer til landskabet. Bus- og togstation. Og naturligvis en masse togskinner. Nogle af skinnerne er designet til, der på dem er plads til en Action-tunnel, men tunnellerne kan også sagtens stå hen over de almindelige træ-skinner.

Som legetøjsanmelder tager jeg mig retten til også at kunne forholde mig kritisk til produkter. Det har jeg bestemt gjort her.

Jeg har været forbeholden, for jeg ønsker ikke, mine børn skal sidde som passive tilskuere i deres egen leg, mens tog og app gør alt arbejdet for dem. Dog må jeg sige, at de gamle BRIO-tog bestemt ikke er udkonkurreret! De er egentlig bare suppleret med noget nyt og spændende.

BRIO Smart Tech Sound er virkelig indiskutabelt smart og genialt.

Det skaber helt nye muligheder til det, vi kender til og er så glade for.

Jeg troede, vi for lidt tid siden havde verdens sejeste legetøj – på mange måder må jeg jo indrømme, BRIO Smart Tech Sound er med til at gøre vores togbaner endnu sejere.

Og mine børn skal stadig bruge deres fantasi til både at samle banerne og til at programmere toget, så det passer lige til den leg, de skal i gang med på gulvet...

- Elisabeth Kristensen

Anmeldelse af legetøjBrio worldCategory_anmeldelse af legetøjSmart tech sound

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen