Vi har dog mange andre spændende brætspil på Legebyen.dk!
Alder: Anbefales fra 10 år | Spilletid: Ca. 15 - 30 min | Spillere: For 2 - 5 deltagere | Antal: 1 spil i æske med 105 sommerfuglekort.
"Alt i alt er vi blevet ret glade for Biotopia, og jeg håber at det kommer til at ligge under mange juletræer i år. Det er nemt at lære, og spilletiden passer til at man kan nå flere spil i træk på en aften, eller bare lige nå et hurtigt spil, hvis man ikke har så meget tid. Vi kommer i hvert fald til at finde det frem, når vi er sammen med Lisbeths forældre, og også ind imellem når vi bare er os selv, for Biotopia er helt bestemt et bekendtskab værd..."
En spilanmeldelse af Biotopia
Biotopia er et spil, der er skabt af danske Michael Løhde Andersen, og det er det første spil, han har fået udgivet. Han har selv lavet alle illustrationerne på kortene, hvilket jeg synes er vildt imponerende! For en gangs skyld er et spil ikke oversat til dansk, men udviklet på dansk fra starten – til gengæld er det oversat til engelsk, og bliver måske også oversat til tysk pga. den succes det har haft indtil videre, men denne version er på dansk.
I Biotopia har man nogle sommerfugle, som er på spillekort, der skal spilles på bordet foran hver spiller. Det har fået nogle til at tro at det minder om det meget populære Wingspan, hvor man spiller kort med fugle på bordet foran sig, men det kan jeg lige så godt afkræfte med det samme: Det minder på ingen måde om Wingspan efter min mening. Men hvad er det så for en størrelse? Lad os se på det.
Indhold af æsken
Biotopia består ganske simpelt af 100 spillekort med forskellige motiver, samt 5 missionskort. Spillereglerne er selvfølgelig på dansk. Kortene virker lidt tyndere end i andre kortspil vi har, men det virker ikke som et problem. Æsken er holdt helt i pap for at undgå plastic (designerens egen udtalelse), og det er helt sikkert også gældende for kortene, så det er nok derfor de virker lidt tyndere, men som sagt har det ikke været et problem for os.
Der er god plads i æsken, selvom den ikke er særligt stor, så der er plads til at man kan putte kortene i plasticlommer (”sleeves”), hvis man vil passe ekstra på dem, eller hvis man spiller det så meget, at de bliver slidt. Det virker dog lidt forkert at putte dem i plasticlommer, når der nu er tænkt over at holde plastic ude af spillet for klimaets skyld.
Regelhæftet
Spillereglerne er dejligt korte og fint skrevet, så man er hurtigt i gang med at spille. Selve reglerne fylder 2 A5-sider, hvor 2/3 af den ene side er et billede, så der er ikke voldsomt meget at læse. Derudover er der 2 sider i regelhæftet med en lidt mere detaljeret beskrivelse af de forskellige kort, end der er plads til på selve kortene. Det er rigtigt fint som opslag, hvis man skulle blive i tvivl om et eller andet, og når man har spillet det en gang eller to, har man formentlig ikke brug for det længere. Jeg havde dog skimmet den del lidt for hurtigt første gang, for jeg tænkte at teksten på kortene var nok, så jeg brugte det kun hvis jeg var i tvivl, men der stod et par ting, der ikke var nævnt på kortene, så man skal huske også at læse det inden første spil.
Husk at læse beskrivelsen af kortene på midtersiderne af regelhæftet – jeg missede at pupper og solskin skal i kompostbunken, når de er spillet, og det gør en stor forskel!
Er man mere til at få spil forklaret end at læse regler, findes der en fin video på YouTube, som er lavet af danske Jesper Jühne, som har youtubekanalen ”brætspiller”. Han har faktisk lavet 2 videoer om Biotopia – en på 10 minutter, hvor han gennemgår reglerne, og en på 20 minutter, hvor han spiller et helt spil igennem for 2 spillere, så man kan se hvordan det foregår.
Sådan spiller man Biotopia
De 5 missionskort lægges frem på bordet hvor alle kan se dem, og de andre kort blandes. Hver spiller får 4 kort, der lægges 3 kort med forsiden opad på bordet (kaldet ”himmelen”), og resten af kortene lægges i en bunke med bagsiden opad. Der skal også lige være plads til en afsmidningsbunke, som kaldes ”kompostbunken”. I løbet af spillet kommer hver spiller til at spille kort foran sig i 2 rækker, så det skal man sørge for, at der er plads til.
Når en spiller har tur, tager man én handling, og så går turen videre til næste spiller. Der er 5 forskellige ting at vælge imellem: Tage et kort fra bunken, tage et kort fra himmelen (de 3 synlige kort), spille et kort med bagsiden opad som blomst, spille et kort med forsiden opad eller tage et missionskort, hvis man lever op til kravet.
Formålet er at nå 15 point, og det gør man ved at spille sommerfuglekort i sin ”have”. Sommerfuglene kræver hver især et vist antal blomster i haven for at kunne spilles, og her kommer et lille guldkorn efter min mening: Hvert kort kan enten spilles med bagsiden opad, og gælder så som en blomst, eller med forsiden opad, hvor det så gælder for hvad der nu er på forsiden (hvilket kan være en sommerfugl eller andre ting). Dermed ender man med at have to rækker kort foran sig – en række med blomster og en række ovenover med sommerfugle. Hvis man vælger at spille et sommerfuglekort med bagsiden opad, så det er en blomst, kan man endda vende det om senere, hvis man er heldig at få et kort med en puppe – de gør nemlig at man må vende en blomst om, så den får forsiden opad, men kun hvis det er en sommerfugl.
Missionskortene kan man bruge sin handling på at tage, hvis man lever op til kravene på dem – det kan f.eks. være at have mindst 7 blomster i sin have, eller at have bestemte sommerfugle. Den første til at tage dem beholder dem, og de giver alle 2 point. Den eneste man kan miste igen, er den der handler om at have flest Kålsommerfugle – hvis en anden spiller når op på samme antal som den, der har kortet, ryger det tilbage i ”banken”, indtil en spiller igen har flest Kålsommerfugle.
Nu skiftes man egentlig bare til at tage handlinger som at spille blomster og sommerfugle, indtil nogen når 15 point. Når det sker, spilles runden færdig, og spilleren med flest point vinder.
Vores mening om Biotopia
Som man måske kan fornemme, er Biotopia ikke noget kompliceret spil. Det er dog ikke nødvendigvis nogen dårlig ting! Jeg kan godt lide lidt større og taktiske spil, men hver ting til sin tid, og Biotopia er perfekt til at finde frem, når man bare gerne vil slappe lidt af med et spil. Det fylder ikke ret meget på hylden (dog fylder det lidt på bordet, for at få plads til de 2 rækker kort foran hver spiller), og det tager kun 10-40 minutter at spille. Æsken siger 15-30 minutter, men vores spil har ligget på omkring 10-15 minutter ved 2 spillere og 35-40 minutter ved 4 spillere – jeg tænker dog at 30 minutter vil passe fint ved 4, når alle kender det. Temaet er hyggeligt og illustrationerne er flotte, og er man lidt interesseret i sommerfugle, får man også lidt bonusinfo med på hvert kort, som ikke bruges i spillet. Vigtigst af alt består det ”bedsteforældretesten” – vores spilsmag er ofte ikke helt den samme som vores forældres, men der er alligevel et par spil i samlingen, som har fanget dem, og Biotopia er gået rent ind hos især Lisbeths forældre, der i forvejen var lidt fugle- og sommerfugleinteresserede.
Skal man påpege en flue i suppen, er det at 5 missionskort ikke er ret meget. Det er de samme ting man kommer til at gå efter hver gang, og her ville det have været godt med lidt flere. Jeg synes egentlig at 5 er ret passende i spillet, når der nu spilles til 15 point, men man kunne have f.eks. 15 forskellige, hvor man så trækker 5 af dem i opsætningen af spillet, så det er forskellige missioner fra spil til spil, for at få lidt afveksling. Jeg har dog hørt en lille fugl synge om at designeren netop er i gang med at lave flere missionskort, som formentlig vil blive udgivet som en udvidelse til spillet.
Til gengæld synes jeg at det er en rigtig fin detalje at bruge bagsiden af kortene i spillet, og puppekortet, der lader en vende en blomst om, så det bliver en sommerfugl, er godt fundet på – det giver lidt taktik til hvilke kort man vælger at spille som blomster, når man kan være heldig at vende dem senere. Når man vender et kort med en puppe, behøver man nemlig ikke at have det krævede antal blomster, derfor kan det være en ide at spille de lidt dyrere kort som blomster, og håbe på at få en puppe.
Alt i alt er vi blevet ret glade for Biotopia, og jeg håber at det kommer til at ligge under mange juletræer i år. Til dels fordi jeg håber at det går godt for en dansk spildesigner, men selvfølgelig primært fordi det er et fint spil til en rimelig pris, der kunne passe til manges gavebudget. Det er nemt at lære, og spilletiden passer til at man kan nå flere spil i træk på en aften, eller bare lige nå et hurtigt spil, hvis man ikke har så meget tid. Vi kommer i hvert fald til at finde det frem, når vi er sammen med Lisbeths forældre, og også ind imellem når vi bare er os selv, for Biotopia er helt bestemt et bekendtskab værd!
- Kim Larsen
Læs også spilanmeldelsen af Ticket To Ride: London
Læs også spilanmeldelsen af Copenhagen Roll & Write
Læs også spilanmeldelsen af Bermuda Pirates