Alias - Kvinder Mod Mænd anmeldelse

Alder: Fra 15 år + | Spilletid: Ca. 60 min. | For 4 eller flere spillere

Om Alias – Kvinder Mod Mænd spillet

Når du køber spillet får du en flot og indbydende spilleæske, som er fremstillet i god kvalitet. Spillepladen er ligeledes i solid kvalitet, der skal foldes ud en enkelt gang. Der er derudover 2 spillebrikker – en sort og en hvid – som skal bruges til at flytte rundt på spillepladen.

Der er i alt 400 ordkort til spillet, med i alt 6 ord på hvert kort, altså i alt 2400 ord. Halvdelen af disse kort er til mændene og den anden halvdel til damerne. Derudover er der et timeglas og en spillevejledning. Det er en kort spillevejledning på dansk, som kort beskriver reglerne.

Som udgangspunkt er reglerne ret simple, og det er nemt at gå i gang med spillet uden først, at skulle sætte sig ind i en masse regler. Dog var der et enkelt sted, hvor vi (og vores spille-venner) ikke helt kunne gennemskue om vi forstod reglen rigtigt.

Vi var enige om, at såfremt reglen faktisk skulle forstås, som vi læste det, så var det en dum måde at spille på, da det ødelagde en del af spillet – i hvert fald for os.

Vi endte faktisk med at sidde og blive halvvejs uvenner over lige præcist den ene regel. Det drejede sig om et felt på pladen, hvor det modsatte hold måtte stjæle ”svaret” og derved flytte frem, hvor det medfølgende timeglas blev sat ud af spil, og i stedet var det forudbestemt at man skulle forklare 5 ord.

Men det som vi var i tvivl om ift. spillevejledningen var, hvorvidt det modsatte hold hele tiden havde førsteret til at gætte og således sætte det igangværende hold – hvis tur det oprindelig var – lidt ud af spillet. Det var nemt for det modsatte hold bare at vente med at gætte til de var nogenlunde sikre på, hvad ordet var, og derved ikke gav mulighed for at det andet hold kunne få lov at byde ind. Ideen med denne regel kunne vi ikke rigtig se.

Vi endte med at droppe at bruge de pågældende felter, da vi ikke så nogen mening med reglen, og det på ingen måde gav noget godt til spillet og så ødelagde det ikke spillets formål bare at skippe den regel.

Alternativet kunne være, at disse felter var et ”alle gætter-felt” hvor der IKKE var nogen restriktioner på hvem der måtte gætte først – på den måde ville det faktisk derimod give et ekstra element at konkurrence/stress fordi det gælder om at være hurtigst.

Eller at man satte tid på så det modsatte hold fx havde førsteret til at gætte indtil timeglasset var løbet ud, og så snart første ord var gættet, så var det frit for alle at gætte videre på de næste 4 ord. Der er sikkert andre alternativer også, og måske var det oprindeligt meningen, at dette var hensigten, men det var ikke sådan vi læste det – selvom vi prøvede at læse det igennem alle sammen og flere gange.

Kortene er lavet således at mændene får en del kvindeord og omvendt. Men der er også mange ord, som er mere kønsneutrale. Det sjove element i dette, er når man støder på et ord, som man slet ikke kender og aldrig har hørt. (Så er det endnu sjovere, når man bagefter spørger det modsatte køn og de faktisk heller ikke kender det, selvom det er et såkaldt ”kvinde- eller mandeord”)

Selve spillet er bygget enkelt op. Det gælder om at få sin brik i mål som det første hold. Man skal være delt op i et kvindehold og et mandehold. (Det kan også spilles med et mix, men spillet her lægger selvfølgelig mest op til at det er kvinderne mod mændene).

For at rykke med sin brik, skal den ene på holdet forklare så mange ord som muligt indenfor timeglassets tid, som resten af holdet skal gætte. Når timeglasset er løbet ud må modstanderholdet gætte med. Det højeste antal gættede ord vi kom op på var 6 stk.

Men så er der også risiko for at man skal flytte tilbage, hvis man enten kommer til at lave en fejl, fx ved at sige en del af ordet i sin forklaring, eller hvis man vælger at sige ”pas” og tage et nyt kort. Det kan dog være en fordel at sige pas til et ord, selvom man skal rykke et felt tilbage, hvis man sidder fast med det pågældende ord. Det giver jo muligheden for at man kan nå en del flere ord bagefter.

Alderen er anbefalet til at være fra 15+, det er estimeret til at tage 60+ minutter og er for 4+ spillere.

Hvis man vil spille helt efter reglerne, kan vi godt se hvorfor de skriver det er fra 15 år og opefter. Der er nogle ord som er svære at forstå, og endnu sværere at forklare. Vores vurdering er dog, at disse ord faktisk også vil være for svære for 15-årige. Men når det er sagt, så kan det faktisk godt lade sig gøre at spille med nogen endnu yngre.

Det kommer selvfølgelig meget an på personen. Men hvis det er et barn der er god til at læse, og at formulere sig mundtligt, så kan det sagtens lade sig gøre fra 12-13 år. Vores døtre på netop 12 og 13 år sad ved siden af en del af tiden, da vi spillede. De kendte flere ord, kom med ideer til bagefter, hvordan man kunne have forklaret det og kunne også gætte med på nogle af ordene.

Hvis man spiller med nogen, hvor det bliver for svært kan der være en mulighed for, at man kan gøre det valgfrit, hvilket af de 6 ord, de vil forklare. Normalt skal man forklare det ord, som svarer til det felt man står på.

Man kunne også vælge at sige, at dem under 18, eller måske under 15, hvis man vil prøve at have nogle lidt yngre med, måtte bruge 2 * timeglas.

Ang tiden så har det taget os mellem 1,5 og 2,5 time at spille. Ift. antal spillere vil vi nok spille det med 2 eller 3 på hvert hold. I teorien kan man være 10 på hvert hold, hvis man ønsker dette, men vores vurdering er, at det vil være sjovere, hvis man ikke er så mange.

Et ganske udmærket spil, der dog minder meget om det originale.

- Joan Frederiksen

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilTactic

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris719,96 kr Normalpris799,95 kr
På lager
Se varen