10 populære brætspil for efterskoleelever

"Der er sikkert mange flere brætspil, som kunne være kommet på listen, jeg havde i hvert fald ikke let ved at lave den, da der findes mange gode bud. Dette er min Top 10, dog ikke i nogen bestemt rækkefølge…"

Uddrag fra efterskole dagbogen

"Det er onsdag og klokken ringer ud efter sidste boglige time på efterskolen, jeg skynder mig over på værelset for at skifte tøj til mit valgfag, i dag står den på dykning. Jeg er helt sikkert lidt træt bagefter, så der skal nok lige hviles på værelset inden aftensmaden, måske se lidt Friends med min roomie. Senere har jeg en aftale med Sofie, Barba, Signe og Louise om at spille et spil over i Dagligstuen, måske det skal være Labyrint i dag… Vi må se...."

Det ovenstående er et lille uddrag fra min dagbog, fra dengang jeg gik på Samsø Efterskole i 06/07. Det er jo efterhånden nogle år siden, og der er sket meget siden da.

Interessen for sport og spil er dog den sammen – hvis ikke bare endnu mere udviklet. Fritid var der også en del mere af og knapt så mange forpligtigelser, det vil sige, at der også var en del mere tid til bare at lave det, jeg var grebet af i nuet.

Det kunne jeg nok ikke helt hverken se eller værdsætte dengang, der synes jeg, at alt for meget tid gik med boglige fag og lektier. Oh my, jeg havde jo ingen anelse om, hvilket ocean af tid, man havde til sjov og spas dengang ?. Hvis jeg bare havde halvt så meget tid nu, som jeg havde, da jeg var 14 år til bare at hygge i gode venners lag… Ja så ved jeg godt, hvad størstedelen af den ville gå med… BRÆTSPIL!

Brætspil er nøgleordet

Brætspil er også nøgleordet for denne lille artikel, den skal handle om, hvilke brætspil, der er i høj kurs på efterskolerne og hvorfor.

Det sjove er, at min lille undersøgelse faktisk viser, at Labyrinth bliver spillet lige så meget i dag, som det gjorde tilbage i 06/07, men det er også et af karakteristikaene ved det spil, det er tidløst, det er en klassiker.

Jeg har selv gået på efterskole, mine søskende har gået og skal gå på efterskole, og jeg arbejder på en efterskole.

Derudover er der også flere i min omgangskreds, der arbejder på efterskoler, det er disse steder, at jeg har spurgt mig omkring om, hvilke spil, der bare går igen og igen fra årgang til årgang, hvilke spil de unge bliver ved med at hive ned fra hylderne. I det nedenstående har jeg lavet en top ti over, hvad jeg er nået frem til.

Styrker det sociale sammehold

Brætspil er samlende, skaber fællesskab og giver et uforpligtende samtalerum, hvor man kan vove sig lidt ud på dybt vand, måske turde lidt mere, end hvad man ellers ville kunne, da man har et fælles tredje at mødes omkring.

Brætspil er udviklende for hjernen, da man både anvender den strategiske sans, overblik og overtalelsesevner. Det er dog forskelligt fra spil til spil, hvad der lige er i gang.

Flere af spillene på listen er også nogle, der i højere grad styrker det sociale sammenhold, lattermusklerne og konkurrence-mentaliteten.

Der er altså plukket lidt fra forskellige grene, men overordnet repræsenterer listen de grupper af brætspil, som jeg oftest oplever, at eleverne finder frem.

Listen er ikke nummeret efter hvilke, der er mest spillet, da det i høj grad også er afhængigt af, hvem man er som person, og hvem man spiller med, da selskabet tit definerer spiltypen.


Top 10 listen

Partners & Partners Plus

Jeg kan konstatere, at efter at vi har fået partners plus, er der langt flere, der deltager i partners-spillene på mit arbejde, dog er der også flere, der ikke helt bliver færdige med et spil, da det øgede antal spillere og tillæg til spillet gør, at spilletiden øges væsentligt ved plusudgaven.

Fordelen er dog, at man kan være flere om et spil, hvilket selv sagt er populært på en efterskole.

Det er et spil, der giver plads til grin, holdmentalitet og til dels også strategi, da de gerne vil blokere ved deres start-sted, så andre spillere ikke kan komme forbi, så skal man tænke lidt mere over, hvordan kortene kan bruges til alligevel at komme frem på spillepladen.

Når jeg har talt med min lillebror, om hans år på efterskole er Partners også et af de spil, der er flere, som har deltaget i på tværs af vennegrupper, da en af fordelene er, at alle kan være med.

Man skal ikke nødvendigvis kende hinanden super godt, eller have en lidt nørdet viden om f.eks. Harry Potter, som du skal ved det næste spil på listen. Partners er et godt all-around-spil.

Læs også anmeldelsen af Partners Plus


Harry Potter Quiz

Et af de mere niche-prægede spil på listen er Harry Potter Quiz. Det er ikke for alle, men faktisk for de mange.

Harry Potters fortryllende univers er alligevel så udbredt blandt teenagere, at de fleste kan være med, særligt da spillet er baseret på filmene.

Blandt mine elever, er der faktisk overraskende mange, som gerne vil spille det, og som bliver trukket over til de grupper af elever, som er i gang, når spillet er nede fra hylden, og så kan de ikke helt lade være med også at komme med deres besyv på et svar.

Det er også et spil, som flere af mine medstuderende har oplevet, at deres elever på efterskoler har haft gang i, siden det udkom.

Det lidt quiz-prægede element er tiltalende for flertallet, særligt når der også er svar-muligheder.

Anmeldelse af Harry Potter Quiz er på vej, her på bloggen...


King of Tokyo

Dette er et spil min lillesøster fortalte meget om, da hun gik på efterskole forrige år. Hun fortalte faktisk så meget om det, at jeg måtte købe det hjem til mine elever.

Ganske rigtigt blev det et ’instant-hit’.

Det bliver hevet frem igen og igen, og eleverne lærer også hinanden spillet.

Det er også et af hittene i brætspilsvalgfaget på efterskolen. Mit indtryk er, at det er konkurrence-elementer, der i særlig grad gør det til et hit, og så det faktum, at det er ret simpelt med terninger og de kort, som kan give bonus-effekt.

Jeg tror i hvert fald ikke, at det falder i popularitet lige foreløbigt.

Læs også anmeldelsen af King of Tokyo


Den fortryllede Labyrint

Jeg tror ikke, at Den fortryllede Labyrint nogensinde for alvor hopper af popularitetslisterne, det udkom i 1980’erne og er kommet for at blive.

Det er et spil, som går igen og genopfinder sig selv med forskellige temaer – man kan f.eks. få en Harry Potter udgave ?.

Det er et som de fleste lærer i børnehaven, og det er nok også lidt den nostalgi-effekt, der får efterskoleeleverne til at finde det frem, når de i fællesskab skal spille en onsdag aften.

Det tror jeg i hvert fald, at det var for os tilbage i 2006, og jeg ved, at det også var det for mine elever den sidste torsdag før jul, da de på eget initiativ fandt det frem.

Læs også anmeldelsen af Labyrinth spillet


Hint spillene

Hint er vist efterhånden et all-time favorite selskabsspil, hvorfor det også giver god mening, at det har fået en særlig plads i de unges hjerter, når der skal vælges underholdning.

Det er let tilgængeligt, og alle kan være med.

Det er et af de spil, hvor de unge i den grad får brugt lattermusklerne og de unge mødes på kryds og tværs, det er en sand fornøjelse at se.

Der er lidt for enhver smag, da de skifter lidt rundt imellem at spille det røde, børneudgaven med emojis og den klassiske hvide.

Der kan altså både mimes, laves figurere, nynnes, sige lyde osv.. Kort sagt er der lidt for enhver smag.

Læs eksempelvis anmeldelsen af det røde HINT spil


Alias spillene

Her har vi et spil, som både anvendes i undervisningen rundt omkring på landets efterskoler (man kan som dansklærer lidt forsvare at bruge Alias med ord ligesom Scrabble og andre spil i den stil, da der er et stort læringspotentiale).

Det gør også, at eleverne har kendskab til det i forvejen og lettere hiver det frem i fritiden.

Der kommer genkendeligsheds-faktoren lidt til sin ret.

Der er mange forskellige udgaver, og jeg tror ikke at én vinder over de andre, det er vist lidt forskelligt, hvad der er i høj kurs.

Jeg ser det ofte brugt blandt mine elever, og mine to søskende, som har været på efterskole, har også bekræftet, at de spillede det ret hyppigt, da de var afsted. Min indre dansklærer er lidt glad ?

Læs eksempelvis anmeldelsen af Alias - Kvinder imod mænd!


Sequence - kåret til årtiets spil 2010 - 2020

Når Alias er dansklærernes hit, så er Sequence nok matematiklærernes.

Her leges der lidt med tal og kombinationer, hvilket også kan forsvares til en hyggetime i matematik.

Så her kan jeg nok sige lidt det samme som med Alias, vi har en genkendelighedsfaktor, der gør det let for eleverne at spille det i fritiden, da reglerne er velkendte og spillet derfor lige til at gå til.

Derudover er Sequence også velkendt fra de fleste hjem, der spiller bare lidt brætspil, da der også er mange i forældregenerationen, der kender til denne klassiker.

Læs også anmeldelsen af Sequence spillet


Azul brætspillene

Azul er en af de nyere spil på brætspilsarenaen, men ikke desto mindre har det vundet indpas blandt papskubberne og også blandt de unge.

Det med mønstre, former og grafik er tiltalende og for mange også lettere at gå til end så meget andet.

Så selvom det endnu ikke kan kaldes en klassiker, tror jeg, at det er kommet for at blive.

Flere og flere af mine tidligere medstuderende fortæller også, at det er blevet udbredt på deres respektive efterskoler, og jeg kan også kun selv sige det samme. Det vinder indpas.

Læs anmeldelsen af Azul grundspillet her!


Carcasonne spillene

Carcasonne er lige som Labyrint og Sequence lidt en klassiker efterhånden.

Alligevel lærte jeg det faktisk først selv, da jeg blev lærer på Sdr. Bork Efterskole.

Det var mine kollegaer og eleverne, der fik lært mig det på mit første år.

Det har spredt sig lidt efterhånden som årene er gået, og eleverne har lært hinanden det fra årgang til årgang.

Mit indtryk er, at mine elever ikke er de eneste, der er ret vilde med Carcasonne, og de bliver nok heller ikke de sidste.

Læs også anmeldelsen af det originale Carcassonne spil!


Settlers of Catan spil og udvidelser

En anden klassiker, som vi bare heller ikke kommer udenom, er Settlers.

Det lærte jeg faktisk også selv at spille på efterskole, og det er bare ikke blevet mindre populært i de mellemliggende år.

Jeg spår heller ikke, at det bliver det.

Med de mange udvidelser er det også let at variere i sit game-play, og udvidelsen med flere spillere gør det også let at skabe et fællesskab omkring.

På min lillebrors efterskole havde de sågar en Settlers turnering, hvor de dystede en hel weekend. Det gad jeg godt selv have været med til.

Læs også anmeldelsen af Catan her på bloggen!


Flere spil kunne være kommet med...

Der er sikkert mange flere brætspil, som kunne være kommet på listen, jeg havde i hvert fald ikke let ved at lave den, da der findes mange gode bud.

Dog er der lidt at tage fat i her, hvis I skal have udvidet brætspils-sortimentet på jeres efterskole, eller der mangles en god gave til jeres teenager, som lever det gode liv på efterskolen ?

- Camilla Liv Pedersen, Efterskolelærer & Spilanmelder

BlogindlægCategory_blogindlægTop10

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris623,96 kr Normalpris779,95 kr
På lager
Se varen