Pensum spilanmeldelse

Alder: Fra 15 år | Spillere: For 2 - 8 deltagere | Spilletid: Ca. 30 - 60 minutter | Mærke: Danspil | Antal: 1 spil i æske

"Pensum har én kæmpe fordel ift. andre quizspil, som gør, at den kommer på vores top-3 over quizspil. Det er genialt, at alle deltager samtidig. Man skal ikke sidde og vente på det bliver éns tur, og man kan ikke blive sur over, at det altid er alle ”de andre”, som får de nemme spørgsmål. Dét, kombineret med gode spørgsmål, gør Pensum til et godt spil..."

En spilanmeldelse af Pensum

Pensum
Der findes efterhånden mange forskellige slags Quiz-brætspil, og vi har haft en del af dem i samlingen. Pensum opdagede jeg lidt ved en tilfældighed og tænkte, det skulle prøves.

Spillet kommer i en solid æske, der måler ca. 27 * 27 * 7 cm. Det indeholder en spilleplade, 6 spillebrikker, 6 blokke, 6 sorte tuscher, timeglas, spørgsmålsæske, 150 spørgsmålskort med 5 spørgsmål på begge sider og spillevejledning på dansk.

Spillevejledningen er ganske kort, let at forstå og man kan hurtigt komme i gang med spillet. Det tog lidt tid for os at huske, hvor mange felter, man skulle flytte ift. hvor mange korrekte svar, der var afgivet. Der er spillevejledningen lavet ret genial, med en oversigt over alle situationer, man kan komme i på alle 5 spørgsmål på kortet. Den brugte vi en del i det første spil, for at tjekke, at vi havde forstået det korrekt.

Spillepladen har ligeledes illustrationer, der viser, hvordan man skal flytte afhængig af, om man har svaret rigtigt, undladt at svare eller svaret forkert. Så når man har lært spillet lidt bedre at kende, kan man altid kigge på spillepladen, hvis man kommer i tvivl, så man ikke behøver at finde spillevejledningen frem hver gang.

Æsken til spørgsmålskortene er lavet med et hul midt på, så man med en finger kan skubbe kortet op. Kortene er lavet således, at man kan skubbe kortet lidt op og læse spørgsmålet, uden at kunne se svaret. Når man skubber lidt længere op, kommer svaret frem.

Når man skal til spørgsmål 2, skubber man kortet lidt længere op (enten ved at skubbe i midten, hvor æsken har et hul eller ovenover æsken).

Selve spillet

Deltagerne tager en spillebrik og en blok i samme farve (+ en tusch) og stiller sin brik på startfeltet.

Deltagerne skiftes til at læse spørgsmål op. Først afsløres kategorien, derefter læses første spørgsmål, uden man kommer til at skubbe kortet for langt op, så svaret afsløres. Ingen må vide svaret, da alle skal svare – også oplæser.

Når første spørgsmål er læst op, vendes timeglasset og alle skal nu vælge om de ønsker at svare. Hvis man vil svare skriver man sit svar på sin blok, og lægger denne med bagsiden opad på spillepladen inden timeglasset er løbet ud. Hvis man ikke vil svare, kan man lægge en blank blok på pladen eller bare sige, man ikke vil svare.

Deltagerne bedømmes ud fra den nuværende danske karakterskala: -3, 0, 2, 4, 7, 10, 12.

Alle starter på karakteren ”0”. Hvis man svarer rigtigt, kommer man op på karakteren ”2” og får adgang til at svare på næste spørgsmål på kortet. Hvis man svarer forkert, ryger man ned på karakteren ”-3” og mister muligheden for at svare på de næste spørgsmål på kortet. Hvis man i stedet undlader at svare, eller ikke når at svare indenfor timeglassets tid, bliver man stående på karakteren ”0”.

Er man i tvivl om svaret, skal man derfor overveje nøje om man vil blive stående eller tage chancen for at få mulighed for at svare på de næste spørgsmål, med den risiko at ryge en karakter ned.
Denne måde at afgive karakterer på fortsætter hele vejen igennem kortet, så man kan godt få en højere karakter end ”0” selvom man svarer forkert senere på kortet.

Eksempel:
Anders svarer rigtigt på det første spørgsmål, som giver ham karakteren ”2” og adgang til at svare på spørgsmål 2 på kortet. Ved dette spørgsmål svarer han også rigtigt, og han får dermed karakteren ”4”, som er den næste på skalaen og adgang til spørgsmål 3 på kortet.

Ved det 3. spørgsmål er han i tvivl om svaret, men vælger at svare. Hvis han svarer rigtigt, kommer han op på ”7”, og får lov at svare på 4. spørgsmål også. Han svarer forkert, og går derfor en karakter ned og mister muligheden for at svare på flere spørgsmål på det igangværende kort. Da han var kommet op på karakteren ”4” inden han svarede forkert, ender han med karakteren ”2”.

Beate havde svaret rigtigt på de 2 første spørgsmål ligesom Anders, men var også i tvivl om spørgsmål 3. Hun valgte derfor at undlade at svare, for ikke at risikere et forkert svar. Det betyder, at Beate ender på karakteren ”4”, som var den sidste, hun var kommet op på.

Man må flytte sin brik tilsvarende felter på spillepladen som den karakter, man er endt på. Det vil sige, man flytter 4 felter frem, hvis man er endt med karakteren 4. Til gengæld skal man også tilsvarende rykke 3 felter tilbage, hvis man ender på karakteren -3.

På spillepladen er der 3 eksamensfelter med en karakter på. For at flytte forbi disse felter, skal man som minimum ende med den karakter, der står på feltet. Den første er 4, den næste 7 og den sidste, som ligger lige inden målfeltet, er 10. Den første deltager, som når i mål, har vundet.

Vores vurdering

I vores første spil valgte vi at spille i hold. Det kan sagtens lade sig gøre, men det er svært at bruge timeglasset rigtigt, hvis man spiller i hold. Da man kun har 20 sek., er det meget kort tid, når man ikke kan sidde og snakke højt sammen, men er nødt til at kommunikere ved at skrive ned, da de andre spillere jo helst ikke skal høre, hvad man snakker om.
Vi valgte derfor, at timeglasset først skulle vendes, når der kun var 1 hold tilbage, der ikke havde svaret. Det fungerede meget fint.

Det er godt tænkt, at man har sat eksamensfelter ind på pladen, da det giver en mulighed for at indhente nogle af de forreste, hvis de kommer til at sidde fast. Det gælder selvfølgelig primært eksamensfeltet 7 og 10, da det er de sværeste at komme forbi.

Der står øverst i spillevejledningen, at dette er et spil om paratviden. Det er det også langt hen ad vejen. Men der er også en del kort, som er udenfor, hvad jeg vil kalde paratviden og nok nærmere ”special-viden”. Vi fik bl.a. spørgsmålskort om ”Sex and the city” og ”Amerikansk fodbold”.

Som udgangspunkt gør det ikke så meget, at disse kort også dukker op. Men hvis der kommer for mange, og man lige rammer ind i et af deltagernes interessefelt, så kan denne deltager komme meget foran de andre. Det skete fx for os med ”Amerikansk fodbold”, hvor en af deltagerne er træner og selv har spillet. Han fik derfor karakteren 12 og måtte flytte 12 felter frem. Jeg endte på 7, men de 2 øvrige deltagere endte på 0. Der kom altså et ret stort ”hul” mellem ham, der rykkede 12 felter frem og de 2 deltagere, der skulle blive stående.

For mit vedkommende var det okay, selvom der kom en del kort, hvor jeg bestemt ikke havde mine kompetencer. Det er en del af spillet, og så må man håbe, der kommer et kort, hvor man selv er rigtig god. Men jeg kan godt forstå, hvis det for nogen, vil ødelægge lidt af spillet. Man kan dog nemt lave en særregel, hvor man giver alle deltagere vetoret.

Selvfølgelig ikke bare ubegrænset, da det vil ødelægge spillet. Men hvis alle fx har lov til 1-2 gange at nedlægge veto mod et kort, så kommer man fint udenom de kort, som er mest ”uretfærdige”. Alternativt kan man ændre reglerne for, hvor langt man må gå pr. karakter, så der ikke bliver 12 felters mellemrum mellem en, der kan svare på alle 5 spørgsmål og en der ikke kan svare overhovedet.

Ift. aldersanbefalingen på de 15 år og opefter, så kan det godt lade sig gøre. Vi spillede det bl.a. med min nevø på 15, og der var mere af det mere skolerelaterede pensum, som han var ret skrap til ift. os andre, som har glemt en del af vores skole-viden igen. Men der var også en del, som man ikke forventer en 15-årig, skal kunne vide. Så jeg vil sige, at det godt kan lade sig gøre fra 15 år, men målgruppen er nok lidt ældre. Hvis man vil have en 14-15-årig med, så vil jeg anbefale, man spiller i hold.

Pensum har én kæmpe fordel ift. andre quizspil, som gør, at den kommer på vores top-3 over quizspil. Det er genialt, at alle deltager samtidig. Man skal ikke sidde og vente på det bliver éns tur, og man kan ikke blive sur over, at det altid er alle ”de andre”, som får de nemme spørgsmål. Dét, kombineret med gode spørgsmål, gør Pensum til et godt spil.

Vi spillede det 2 gange hos mine forældre 1. juledag efter aftensmaden, og opdagede slet hvor sent det pludselig var blevet. Det tog så også lidt ekstra tid pr spil, fordi vi spillede i hold, og ikke havde timeglasset i brug som beregnet. Udover det var god underholdning, så lærte vi også lidt nyt og indimellem måtte vi lige afbryde kortvarigt for at søge på google, da det gav anledning til ekstra spørgsmål fra vores side.

- Joan Frederiksen

Læs også spilanmeldelsen af Partners Duo

Læs også spilanmeldelsen af Tegn pladen fuld

Læs også spilanmeldelsen af Colour Brain





Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilDanspil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris719,96 kr Normalpris799,95 kr
På lager
Se varen