Alder: Fra 4 år |Spilletid: Ca. 5-10 min. | For 2 - 4 spillere
"Før vi modtog spillet Heksens Køkken, havde vi aldrig hørt om det før. Men det skulle hurtigt vise sig, at spillet ville blive familiens nye yndlingsspil..."
Ingen af os havde hørt om Heksens Køkken før, så vi var meget nysgerrige og spændte, da vi pakkede spillet op.
Spillet kendes også som Hexenküche eller Happy Magic, på hhv. tysk og engelsk - og det har solgt over 1 million eksemplarer på verdensplan.
Vi kunne hurtigt se, spillet var simpelt og lettilgængeligt, da spillet blot indeholdt en spilleplade, en drejeplade, en terning og en masse svampe. Svampene, terningen og drejepladen er i træ med påmalede farver, hvorfor spillet fremstår som et godt kvalitets-spil, der uden tvivl kan holde i mange år. Spille-pladen er i tykt pap, som også virker solidt.
Der var ingenting, der skulle samles, før vi kunne starte, så vi kunne gå i gang med at spille med det samme. Vores søn begyndte instinktivt at putte de små svampe i de farvede huller, og så kunne vi samtidig fortælle ham, hvad spillet går ud på og historien bag spillet.
Spillet kan spilles af fire spillere, der hver især har en heks i én bestemt farve tøj. Heksen står og laver en suppe, men mangler fluesvampe for at kunne færdiggøre suppen. Derfor skal spillerne samle fluesvampe midt på spillepladen og der findes en vinder, når en suppe er fyldt op med fluesvampe.
Spilleren der vinder skal invitere de andre hekse på suppe – det, synes vi, er en sød lille detalje i et spil, hvor man spiller mod hinanden.
Spilleren samler fluesvampe ved at slå med terningen, hvor spilleren slår en farve. Spilleren må nu løfte én fluesvamp for at se, om den rigtige farve gemmer sig under fluesvampen. Hvis den gør, må spilleren tage fluesvampen og placere den i sin egen suppe. Hvis ikke, skal fluesvampen sættes tilbage og turen går videre til næste spiller.
På den måde skal spillerne huske, hvor de forskellige farver gemmer sig, hvormed spillet kan sammenlignes lidt med et vendespil. Derudover kan spillet også være lærende for de, som endnu ikke er helt stærke i, hvad de forskellige farver hedder.
Da alle fluesvampene var sat i de farvede huller, begyndte vi at spille. Vores søn fangede lynhurtigt, at han skulle huske hvor de forskellige farver gemte sig, og vandt første spil overlegent, selvom vi voksne gjorde os umage.
Vores søn kunne ofte ikke lade vær med at hjælpe os med at finde den farve, vi skulle bruge, da han havde fuldstændig styr på, hvor farverne gemte sig.
Første spil tog ca. 10 minutter, og der var efterfølgende bred enighed om, at vi skulle spille igen. Træpladen, hvorpå fluesvampene står, kan drejes rundt. På den måde vil hvert spil være udfordrende, da spillerne ikke kan lære farvernes placering at kende, selvom de har spillet Heksens Køkken mange gange.
Normalt er vores søn ikke vild med at tabe. Så selvom han helst ville vinde, var det slet ikke et problem at tabe i dette spil, da han efterfølgende blev inviteret til suppe hos vinderen.
Spillets fortælling blødgør dét, at man kan tabe eller vinde. Formålet med spillet bliver, at én af heksene skal have suppen færdig, så alle heksene kan spise suppe. Hos os virker det super godt, da spillets primære funktion bliver, at vi skal hygge os, mens det bliver sekundært at vinde.
Når vi har spillet Heksens Køkken herhjemme, har vi været tre spillere, men har også prøvet at spille i hold med en voksen og et barn på hvert hold, når vi har haft gæster. Det kan man også sagtens, og der bliver mulighed for at øve samarbejde og forhandling, når der skal slås med terningen og vælges en fluesvamp.
Når vi normalt spiller spil, kan vi godt ændre lidt i reglerne, hvis spillet er for kompliceret. Men i dette spil er reglerne så simple, at de fleste ville kunne være med, så længe man kender farverne. Derfor synes vi umiddelbart heller ikke, der er brug for at ændre i reglerne.
Børn kan lære rigtig meget af at spille dette spil. De udvikler deres koncentrationsevne, da de hele tiden skal huske på farverne, når de skal vælge fluesvampe og også følge godt med, når det er modspillernes tur.
Der er også rig mulighed for at øve sig i farverne, fx ved at spille spillet i hold, hvor en voksen kan hjælpe i begyndelsen. Endvidere er det en god introduktion til at spille spil, hvor man kan tabe eller vinde, da vinderen skal invitere de andre spillere på suppe. Dermed virker det ikke til, at nogen af spillerne ”taber”, da de alle får suppe af vinderen.
Spillets alders-anvisning er 4+. Vores snart 4-årige søn har enormt stor fornøjelse af spillet, men spillet ville også sagtens kunne spilles af 3-årige. Vi forældre synes også, spillet er hyggeligt at spille, så vi tror, mange aldersgrupper ville synes, at spillet er sjovt.
I vores familie er vi i hvert fald helt vilde med Heksens Køkken. Det er vores nye yndlingsspil og vi kan spille det flere gange i træk, uden spillet bliver kedeligt.
- Christian Hjortdal