Alder: Fra 6 år | Spilletid: Ca. 30 - 60 min. | Deltagere: For hele familien
"Vi har testet spillet “Go’ Samtale” familieudgave. Det er ikke et egentligt spil som man normalt kender det, men derimod en bunke kort som giver mulighed for at sætte gang i gode samtaler i familien..."
Om livets store/små spørgsmål
Kassen indeholder 75 samtalekort, der ligger op til at snakke om et bestemt emne eller ting, og ligeledes 15 selfiekort, som giver familien en lille opgave at løse sammen.
Kortet har et billede på den ene side, som symboliserer det emne, som kortet omhandler. Eksempelvis er der på det ene kort, to arme hvor hænderne holder fast i hinanden og hvor emnet er “HJÆLPE”.
På den anden side af kortet er emnet skrevet med fed skrift og så er der 3 spørgsmål, som kan hjælpe samtalen i gang. På “HJÆLPE”-kortet er spørgsmålene: “Hvad kan du lide at hjælpe til med i jeres familie?”, “Hvem udenfor din familie går du til, hvis du har brug for hjælp” og “Fortæl om engang, hvor du hjalp nogen, som virkelig havde brug for det”.
Hvordan man bruger kortene er faktisk fuldstændig op til den enkelte familie, og hvordan man synes det giver bedst mening hjemme hos en selv.
I kassen er et kort som giver et par tips og anbefalinger til, hvordan man kan bruge kortene, og ligeledes lidt info om idéen med og bag kortene.
Blandt andet skriver de, at Go’ Samtale er en hjælp til at få talt om livets store og små spørgsmål, og at kortene kan være med til at give mere nærværende samtaler, og at det kan være med til at skabe en større forståelse for hinanden.
Min første tanke var, at det var lidt for abstrakt og pædagogisk til en almindelig familie. Jeg selv var nysgerrig på det, fordi jeg i mit arbejde som lærer, har oplevet hvor godt det kan være at få vendt tanker, meninger og følelser gemt lidt væk bag forskellige samtalekort omkring begreber. Men jeg var meget i tvivl, om det er noget som vil fungere i en almindelig familie i en almindelig hverdag.
Særligt var jeg i tvivl om det var noget, som vi ville få noget ud af i vores familie, hvor drengene kun er 3½ år og 6 år.
Vores oplevelser er, og som der faktisk også står på infokortet, at alder har stor betydning, og at vores drenge er i det yngste til dette. Men skal i hvert fald være meget bevidst om hvilke kort man udvælger, og hvordan man snakker om emnet. Men hvis man tager det helt ned på deres niveau, så kan man faktisk sagtens bruge det.
Jeg udvalgte på forhånd 16 af kortene,som jeg mente ville kunne bruges til vores drenge. Det var blandt andet emner som hjælpe, drille, hemmeligheder, kærester, familie, undskyld og ven.
Emner som jeg faktisk mener, at selv ham på 3½ faktisk godt kan forholde sig til og have en mening om - på sit eget niveau og egen måde.
Det fede ved disse kort er jo, at der ikke er noget som er rigtigt eller forkert. Det er jo alt sammen for at blive klogere på, hvordan vi i familien opfatter tingene, og det er uden tvivl meget forskelligt, hvis man rigtig lytter efter hinanden.
I tips og anbefalinger står at man som voksen skal passe på ikke at blive eksperten, som ved det hele og belærer de andre, og det er virkelig vigtigt, hvis man skal have børnene med i det her, at man husker at deres bidrag og meninger er lige så værdifulde som ens egne.
Da vi havde “HJÆLPE-kortet” fremme snakkede vi først om, hvad betyder hjælpe, hvad vil det sige at hjælpe, havde vi selv nogle erfaringer med hjælpe, og så tog vi spørgsmålene ned i børnehave-højde.
Vi startede med at fortælle om oplevelser med at hjælpe, og så små børn er meget konkrete i deres fortællinger, så vi fik flere små historier fra børnehave og skole, hvor kammerater var blevet hjulpet med fx lyne jakke, finde sko der var blevet væk, hjulpet når de var kede af det, og hvordan andre havde hjulpet dem, hvis de var kede af det, eller manglede hjælp.
Til spørgsmålet omkring, hvem de går til uden for familien for at få hjælp, spurgte vi til konkrete situationer som fx. hvem spørger du om hjælp i skolen, i børnehaven, derhjemme hvis du ikke kan finde mor og far, og vi fik en god snak omkring, at man kan gå over til naboen, hvis der sker noget derhjemme.
Vi snakkede også om, hvad man gør, hvis man fx bliver væk i Legoland, så man kan få hjælp til at finde sin far og mor. Til slut snakkede vi om hvordan vi kan hjælpe hinanden herhjemme i hverdage, og vi fortalte hinanden, hvad det var rart at få hjælp til, at det faktisk kan være dejligt at få hjælp til at komme i tøjet om morgenen, når man er træt, selvom man er en stor dreng, og at voksne også synes det er dejligt at få hjælp til ting.
Så det handler altså meget om at få det gjort konkret, få det ned på børnenes niveau og så lytte - man skal virkelig øve sig i at lytte til hinanden, spørge nysgerrigt ind og lade hinanden snakke færdig.
Selfiekortene går ud på at løse en opgave sammen fx. en familiemiddag. Kortet hjælper familien i gang med at planlægge en familiemiddag inden for de næste 2 uger.
Der er spørgsmål så alle kan få sagt noget om, hvad de kunne ønske at spise, hvad de godt kan lide, hvad gør det festligt og hvordan man hjælper hinanden med opgaverne. Det er et kort, som giver familien noget at være fælles om og gøre sammen.
En anden type selfiekort er “den varme stol”, hvor alle i familien skal en tur i den varme stol. Kortet er i flere varianter fx. “I andre skal på skift fortælle én ting, som I beundrer ved personen” - og der ville jeg tilføje og fortælle hvorfor og evt give et eksempel.
Overordnet set så vil jeg ikke anbefale spillet til familier med så små børn som vores, men det har været spændende at prøve det, og vi kan helt sikkert bruge elementer derfra allerede nu, men jeg ser et meget større potentiale i kortene om 5-7 år fra nu, når drengene rammer de tidlige teenagerår.
Det er en fantastisk måde at huske hinanden og sig selv på alle vores gode sider og hvad vi bidrager med i familien. Vi har ikke brugt det til vores drenge endnu, da de ikke var helt med på princippet, men selve det med den varme stol, er noget som jeg har brugt flere gange i mit arbejde som lærer, og det virker bare.
Der er nemlig også kort som tager hul på lidt tungere emner som sorg, fester, sociale medier og døden, som kan være svære ting at få snakket om i familien, og hvor kortene kan være åbningen til at komme i gang, og der ser jeg helt klart en fordel.
På en eller anden måde bliver det mere uforpligtende at få gang i de svære samtaler og emner, når det er en del af et spil, og samtidig tror jeg på, at jo bedre man som familie er til at kommunikere sammen jo bedre har alle det, og der kan kortene hjælpe rigtig godt på vej.
- Nina Bay Jensen