Alder: Anbefales fra 8 år | Spilletid: Ca 30 - 60 min | Spillere: For 2 - 10 deltagere | Mærke: Lautapelit / Spilbræt
"Der er for os ingen tvivl om, at man får mest ud af at spille 6 Nimmt, når man er mere end 2-3 spillere. Risikoen for at blive tvunget til at tage en række over i sin pointbunke er langt større jo flere, man er. Man kan tænke sig rigtig godt om, men det er en god portion held, som i sidste ende bestemmer, om man vinder eller taber..."
En spilanmeldelse af det prisvindende kortspil 6 Nimmt
6 Nimmt et hyggeligt kortspil, hvor man skal tænke sig lidt om og håbe på en god portion held.
Spillet er i en fin lille solid æske, der indeholder kort og spillevejledning på de nordiske sprog.
Da det er et kortspil uden andre remedier, kan man vælge at tage kortene ud af æsken, og blot samle med en elastik, så det er nemt at have med sig. (Dog er spillevejledningen i så fald ikke så nem at have med).
Spillevejledningen er simpel, kort og let at forstå. Det tog os få minutter at læse og komme i gang med at spille. Kortene er tykke og solide, så de ikke så nemt slides op. Hvis man synes grundspillet er for nemt, kan man tage den sværere variation, hvor man selv får lov at vælge sine kort. Spillet er anbefalet fra 10 år og op. Det er for 2 til 10 spillere.
Om 6 Nimmt spillet
Kortene går fra 1 til 104 og i toppen af hvert kort, er der tegnet ”fæhoveder”. Spilleren med flest fæhoveder har tabt og spilleren med færrest har vundet.
Man spiller et antal runder – indtil en spiller rammer 66 fæhoveder. Man kan vælge at sætte dette antal op/ned eller i stedet spille et bestemt antal runder.
Hver spiller får 10 kort på hånden og der lægges 4 startkort på bordet. Hver spiller vælger et kort fra hånden på samme tid, og lægger dette på bordet med bagsiden opad, så ingen kan se værdien på kortet.
Når alle spillere har valgt sit kort, afsløres de. Det laveste kort skal altid lægges først og de resterende i numerisk orden.
For at lægge kort til en af de 4 rækker gælder følgende regler:
1 – alle kort skal lægges i numerisk orden ift. kortene på bordet stigende fra venstre mod højre.
2 – kortet skal lægges til den række, hvor der er mindst værdiforskel
3 – der må max ligge 5 kort i rækken, bliver man tvunget til at lægge 6. kort, skal man tage alle 5 kort og lægge i sin pointbunke (dette skal helst undgås)
4 – Har kortet så lav værdi, at det ikke kan lægges til en af rækkerne, skal man fjerne en række og lægge i sin pointbunke og lægge kortet som startkort på den plads, rækken er fjernet.
Disse regler gør, at man kan blive tvunget til at tage rækker, som man ikke lige havde planlagt. Dette forstærkes af, at man ikke ved på forhånd, hvilket kort modspillerne har valgt.
6 Nimmt vandt Mensa Select prisen
i 1996 var 6 Nimmt kortspillet så heldigt at blive nomineret til en Mensa Select pris. Det tankefulde kortspil vandt da også prisen, som hvert år deles ud til hele 5 spil. Mensa Select er en årlig pris der siden 1990 er blevet uddelt af Mensa i USA, til fem forskellige brætspil (eller kortspil, terningspil osv), som er nye, originale, udfordrende og godt designet. Priserne uddeles ved den årlige Mensa Mind Games konkurrence, som desværre blev udsat/aflyst grundet Covid-19 i både 2020 og 2021. Læs mere herom i Årets Spil 2021 artiklen.
Vores vurdering af 6 Nimmt kortspillet
Der er for os ingen tvivl om, at man får mest ud af at spille 6 Nimmt, når man er mere end 2-3 spillere. Risikoen for at blive tvunget til at tage en række over i sin pointbunke er langt større jo flere, man er. Man kan tænke sig rigtig godt om, men det er en god portion held, som i sidste ende bestemmer, om man vinder eller taber.
Jeg kom til at tænke på bedsteforældrene, som af og til spiller kort med børnebørnene, da vi spillede det.
Det her kunne være et af de slags spil, som de kunne have liggende, som et alternativ til fx kortspillet 500. Det vil ikke være et spil, vi finder frem til en spilleaften, men det kunne være et alternativ til andre ”hurtige spil”, som man finder frem, når man er på camping i samme kategori som et spil Uno, Skip-bo, Olsen, Æsel osv.
Har man børn med en god talforståelse, er det min vurdering, at 6 Nimmt også kan spilles med børn i 8-9-årsalderen.
- Joan Frederiksen
Læs også anmeldelsen af Ligretto kortspillet
Læs også anmeldelsen af The Mind kortspillet
Læs også anmeldelsen af Hanabi kortspillet